CEH ar putea cere fonduri de la Comisia Europeană. Comisia Europeană așteaptă ca CEH să ceară fonduri europene. Comisia pune la dispoziția firmelor aflate în proces de restructurare bani prin Fondul European pentru Globalizare. Complexul Energetic Hunedoara este un astfel de caz. Numai că societatea nu a accesat fonduri europene în baza acestui program.
“Fondul european de ajustare la globalizare are un rol esențial în sprijinirea lucrătorilor afectați de schimbările structurale intervenite în practicile comerciale. Reprezentanții Complexului Energetic Hunedoara au anunțat că vor disponibiliza 1 086 de salariați ai companiei în ultima lună a anului curent. Aspectele care au declanșat aceste disponibilizări derivă din nivelul ridicat al pierderilor financiare. Situația financiară precară este cauzată de condițiile economice care influențează activitatea societății, energia electrică fiind vândută la prețurile pieței libere. Acest complex energetic utilizează cel mai scump combustibil într-un sistem concurențial pe piața de energie, unde prețul de vânzare este scăzut de către sectoarele energiei regenerabile. În situația în care acest fond ar fi mobilizat, lucrătorii ar beneficia de diferite măsuri active pe piața forței de muncă, cum ar fi: servicii de consiliere profesională, facilitarea căutării unui loc de muncă, formarea integrată, alocații pentru căutarea unui loc de muncă și pentru formare. În ce măsură consideră Comisia că România va putea solicita mobilizarea Fondului european de ajustare la globalizare pentru angajații disponibilizați de la Complexul Energetic Hunedoara? Există în curs de pregătire o cerere în sprijinul angajaților disponibilizați de Complexul Energetic?”, a întrebat parlamentarul european, Daniel Buda.
CEH poate accesa fonduri și se așteaptă cereri în acest sens. Pentru că oficialii români nu au solicitat bani europeni pentru dispoinibilizații de la Complexul Energetic Hunedoara, Comisia Europeană îi recomandă parlamentarului să ia legătura cu oficialii de la CEH.
“Fondul european de ajustare la globalizare (FEG) este un instrument destinat să ofere sprijin lucrătorilor disponibilizați ca urmare a modificărilor structurale majore ale tiparelor comerciale internaționale, generate de globalizare sau ca urmare a crizei economice și financiare mondiale. Depunerea unei cereri de către un stat membru reprezintă un prim pas esențial în mobilizarea sprijinului din partea FEG. Până în prezent, Comisia nu a primit nicio cerere FEG pentru cazul Hunedoara. Îi sugerăm distinsului deputat să ia legătura cu persoanele de contact ale FEG pentru România. Datele de contact relevante se găsesc pe site-ul web al FEG, la secțiunea „Cum se depun cererile de contribuție financiară din partea FEG?”, arată răspunsul Comisiei Europene.
La finalul anului trecut au fost disponibilizate 496 de persoane. Dintre acestea, 54 au reușit să se reintegreze pe piața muncii.
“Cu toate acestea, pe baza informațiilor primite de la Serviciul public pentru ocuparea forței de muncă din România, un beneficiar al Fondului Social European, AJOFM a prestat deja servicii relevante în beneficiul angajaților Complexului Energetic Hunedoara în 2017, cum ar fi servicii premergătoare autorizării (de exemplu, informare, consiliere și plasare a forței de muncă) pentru 496 de persoane și a asigurat formarea a 35 de persoane. De asemenea, 54 de persoane au obținut un nou loc de muncă”, mai arată răspunsul Comisiei Europene.
Cum se pot accesa banii europeni?
Fondul european de ajustare la globalizare furnizează sprijin destinat persoanelor care își pierd locul de muncă din cauza schimbărilor majore intervenite în structura comerțului mondial odată cu globalizarea (ex. atunci când o companie mare se desființează sau își mută producția în afara UE) sau din cauza crizei economice și financiare.
“Bugetul anual maxim de care dispune FEG este de 150 milioane de euro pentru perioada 2014-2020. Fondurile sunt alocate proiectelor menite să ajute persoanele disponibilizate să-și găsească un nou loc de muncă sau să-și deschidă propria afacere. De regulă, FEG poate fi folosit doar în cazul în care o singură companie a disponibilizat peste 500 de angajați (se iau în calcul și concedierile din rândul furnizorilor și al producătorilor din aval) sau în cazul în care sunt disponibilizați numeroși angajați dintr-un anumit sector economic dintr-una sau mai multe regiuni învecinate. Proiectele finanțate de FEG sunt gestionate și implementate de către autoritățile naționale sau regionale. Fiecare proiect se derulează pe o perioadă de 2 ani”, arată informațiile oficiale.
Proiectele cofinanțate de FEG sprijină lucrătorii disponibilizați. În perioada 2014-2020, ele se pot adresa și lucrătorilor independenți, angajaților temporari și celor cu contract pe perioadă determinată.
Mai mult, până la sfârșitul anului 2017, în regiunile cu o rată mare a șomajului în rândul tinerilor, proiectele FEG îi pot sprijini în egală măsură pe tinerii care nu lucrează și nu urmează cursuri.
FEG nu poate fi folosit pentru a salva companii aflate în dificultate sau pentru a finanța costuri de modernizare sau de restructurare a întreprinderilor.
Scuza Complexului Energetic Hunedoara poate fi aceea că în prima tranșă a disponibilizat 496 de persoane, și nu 500, astfel nu s-a încadrat în criteriile de accesare a banilor europeni.
Monika BACIU
Pe aceeași temă:
Peste 4 milioane de dolari a plătit CEH-ul pentru cărbunele importat