Straja – hoteluri de 4 și 5 stele. Stațiunea montană Straja trece la următorul nivel, cel de lux. Zona a început să atragă turiști potenți financiar. În acest sens, investitorii susțin că este momentul ca în stațiune să se realizeze unități de cazare de lux. Este nevoie de hoteluri de 4 și 5 stele pentru a satisface și pretențiile turiștilor care au posibilități financiare mai mari.
“Avem nevoie de investitori puternici care să facă în această zonă hoteluri de 4 și 5 stele, pentru că deja vin turiști cu bani, iar noi, din păcate nu le putem lua banii. Primăria oferă deja câteva locuri în partea de jos a stațiunii, în zona de agrement unde poate veni un investitor să realizeze hoteluri. Ar fi un lucru deosebit pentru că trebuie să ajungem la nivelul stațiunilor din occident. Turiștii trebuie să fie cazați în partea de jos, iar aici trebuie să vină să schieze. În oraș trebuie să lase banii”, spune Emil Părău, investitor în Straja.
Stațiunea montană Straja a evaluat. Investitorii fac o retrospectivă și susțin că dezvoltarea stațiunii montane este mai mult decât vizibilă. Încă mai sunt necesare investiții. Pentru următorul sezon, în Straja urmează a fi realizate încă două telescaune. Astfel, numărul telescaunelor ar ajunge la 5.
“Dacă dăm timpul înapoi, acum 40 de ani, pe aici se mergea prin niște bețe de alun, nu erau nici teleskiuri. Prima dată s-a făcut telemin-ul, iar an de an s-au făcut instalații, mai ales după anul 1996. De la acel telemin, am ajuns să avem în Straja 6 teleskiuri, 3 telescaune și o gondolă. Nu ne oprim aici. Anul acesta mai avem un proiect, să montăm încă două telescaune, două teleskiuri și sperăm să fim stațiunea cu cele mai bune pârtii din România. Mai avem mult de lucru, dar s-au făcut câțiva pași foarte importanți în ultimii ani prin montarea celor două telescaune, am reușit să aducem astfel foarte mulți schiori în Straja, prin amenajarea pârtiilor și anul acesta un aport deosebit l-a avut și primăria prin montarea acelor bariere, pentru că a fost ordine, iar turiștii apreciază ordinea. Sezonul 2017-2018 a adus în Straja, turiști pe care îi pierdusem, turiști care alegeau Austria. Încercăm să oferim aceleași condiții ca în străinătate și sperăm ca și în sezonul viitor să fie la de bun ca acesta”, a mai spus sursa citată.
Și autoritățile locale din Lupeni vin în sprijinul investitorilor, chiar dacă sumele de care dispune bugetul local pentru realizarea de investiții în Straja este destul de redus. Pentru prima dată, domeniul schiabil Straja a fost pe profit.
“Sunt convins că dacă ne unim forțele, noi primăria, oamenii de afaceri din zonă o să reușim să facem o stațiune astfel încât să ne bucurăm cu toții de ea. Din punctul meu de vedere, Straja reprezintă o mică alternativă la ceea ce poate să reprezinte mineritul. Undeva la 5000 de turiști au fost aproape în fiecare zi în Straja. Ei au lăsat bani în stațiunea noastră. Există în jur de 50-60 de monitori de schi care au adunat o sumă de bani care vor trăi câteva luni. Avem 250 de cabane, iar 250 de familii vor trăi cel puțin jumătate de an din banii care îi adună de la turiști. Am mai avut 400 de angajați care au trăit din salariile pe care proprietarii de cabane le-au acordat acestora. Anul acesta au crescut veniturile investitorilor cu circa 30% față de anul trecut. Investitorii au realizat multe investiții aici, pentru anul viitor se va face un alt telescaun privat în Straja. Noi încercăm să dezvoltăm în fiecare an această stațiune. Dacă reușim să ne mobilizăm mult mai bine, pe timp de vară, stațiunea este ocupată cam la 50%”, a declarat Lucian Resmeriță, primarul municipiului Lupeni.
Turismul este alternativa la minerit, asta susțin oamenii de afaceri din Straja.
“Eu am văzut turismul ca alternativă la minerit din anul 1996 când au fost primele disponibilizări. Eu atunci am și început să investesc în turism și din punctul meu de vedere nu vedeam o altă soluție pentru zona asta, care este o zonă superbă și nu era pusă deloc în valoare”, a mai spus Emil Părău.
Investițiile din Straja și-au lăsat o amprentă pozitivă asupra bugetelor și asupra imaginii stațiunii. Sezonul acesta, stațiunea montană a fost acaparată de turiști veniți din toate colțurile țării și chiar și din străinătate.
Monika BACIU
Pe aceeași temă: