Serviciile de sistem pentru CEH, la jumătate față de necesar. ANRE a aprobat prețurile pentru serviciile de sistem de la CEH. 18,06 lei/hMW este valoarea stabilită de ANRE pentru energia electrică achiziționată de la Complexul Energetic Hunedoara. Suma care va intra în conturile societății energetice este mai mică cu jumătate față de nevoile curente.
“Prețul reglementat de achiziție a serviciului tehnologic de sistem- rezervă terțiară lentă, furnizat de Societatea Complexul Energetic Hunedoara S.A., propus prin proiectul de decizie, pentru perioada mai – 31 decembrie 2018 este de 18,06 lei/hMW”, arată ANRE.
Darius Câmpean, președintele Sindicatului Muntele, susține că nu se așteptau la o astfel de decizie din partea ANRE și că săptămâna viitoare vor avea noi întâlniri pe marginea acestei probleme. Liderul angajaților societății a subliniat că în scurt timp minerii vor avea același salariu cu un angajat plătit cu salariul minim pe economie.
“18,06 lei, ceea ce înseamnă că decizia ANRE poate îngropa Complexul Energetic Hunedoara. noi vom încerca, săptămâna viitoare, să ne întâlnim cu domnul Dragnea pentru că ANRE este în subordinea Parlamentului și până la acea întâlnire nu putem spune decât că nu ne așteptam la o astfel de decizie. Suma care va veni pe serviciile de sistem este una care aproape că ne îngroapă. Noi, acum, cu 6 milioane servicii de sistem abia funcționăm și plătim drepturile care le avem. Luând în considerare că sporul de pericol nu este actualizat, coeficienții de ierarhizare nu au fost aplicați, sunt lucruri la care noi ținem foarte mult pentru că vom ajunge cât de curând ca salariul minim să fie egal cu salariul minerului, lucru anormal. Noi ne-am securizat prin acei coeficienți de ierarhizare, dar dacă nu putem să îi aplicăm din cauza lipsei de fonduri. Apoi trecem la funcționare. E o decizie la care nu ne așteptam”, a declarat Darius Câmpean, președintele Sindicatului Muntele.
5.201.280 lei este suma care va intra lunar în conturile CEH ca urmare a achiziționării energiei electrice. Serviciile de sistem se cumpără prin licitaţie, dar, în acest caz, Transelectrica le va achiziţiona direct de la centralele CEH în urma unui act normativ aprobat recent de Guvern care obligă la acest lucru.
”E o chestie bună că le avem, însă nu putem vorbi de alte lucruri, vrem să facem desulfurări la Mintia, să facem investiții la Livezeni, dar nu putem vorbi de astfel de lucruri la banii ăștia. Din punctul meu de vedere este o tărăgănare. Eu am spus că acum se va vedea care este poziția actualei guvernări față de CEH, dacă se vrea continuarea activității sau nu se vrea. În modul ăsta eu înțeleg că nu se vrea continuarea activității. Lucrurile astea trebuie să le spună, că nu mai au nevoie de noi. Noi credem că această decizie reflectă ceea ce dorește actuala guvernare pentru Complexul Energetic Hunedoara, iar aparențele nu sunt unele bune”, a mai subliniat sursa citată.
Măsura aprobată prin hotărâre de Guvern este valabilă până în anul 2020. Până atunci Transelectrica va cumpăra energia produsă de Complexul Energetic Hunedoara.
Monika BACIU
Pe aceeași temă: