Un parlamentar bucureștean vrea să se mute la Petroșani. Un parlamentar bucureștean analizează posibilitatea de a se muta la Petroșani, pentru a ajuta autoritățile locale în vederea realizării unor proiecte care ar putea fi cuprinse în platforma zonelor carbonifere aflate în tranziție. Cristina Prună, parlamentar USR, se gândește serios să se mute în Valea Jiului pentru a veni în sprijinul autorităților locale. Uniunea Salvați România consideră că Guvernul României a abandonat Valea Jiului prin modul în care înțelege să reprezinte interesele cetățenilor din această zonă. Lipsa de interes din partea Executivului se manifestă atât în găsirea soluțiilor necesare la nivel socio-economic pentru o zonă aflată în tranziție.
”Sunt dezamăgită de modul în care Guvernul României a înțeles să includă Valea Jiului în platforma europeană gândită de Comisia Europeană pentru zonele carbonifere aflate în tranziție. Las la o parte furișarea oficialilor români care au ascuns întâlnirile cu responsabilii de Bruxelles veniți la discuții. Nu aveam mari așteptări. Dar după întâlnirile oficiale nu am aflat nimic. Cine se ocupă la Guvern de program? Care sunt planurile pentru Valea Jiului? Cum va beneficia zona minieră de programele europene și cum vom elabora noi programe pentru această zonă? Nici o informație, nici o măsură. Nimic!”, a declarat Cristina Prună, deputat USR și membru în Comisia pentru Industrii și Servicii.
Relevant pentru interesul Guvernului pentru Valea Jiului este și faptul că prima intenție de includere a Văii Jiului în platforma europeană adresată de partea română Comisie Europene a fost formulată de către Cristina Prună într-o scrisoare adresată comisarului european pentru energie și mediu, Miguel Arias Cañete. Ulterior, premierul Viorica Dăncilă a manifestat o intenție oficială pentru acest program și, finalmente, România a fost inclusă în program. De remarcat, că din cauza neprofesionalismului oficialilor români, primele discuții de la Bruxelles s-au desfășurat fără prezența reprezentanților din țara noastră.
“Rolul nostru este să venim cu soluții. Dacă acum, în al 12-lea ceas, policienii locali de aici vor înțelege că trebuie să se deschidă, să comunice, să renunțe la tăcerea aceasta monumentală în care stau și să vină către cetățeni în cadrul unor consultări publice sau în cadrul unui apel de proiecte…Ar trebui consultări publice cu oamenii, cu grupurile cetățenești. Sunt foarte mulți antreprenori care au idei. Cu toate că există diferența aceasta politică, eu nu cred că ar trebui să ne concentrăm pe diferențele de opinie sau conflictele politice, ci ar trebui să ne concentrăm pe problemele oamenilor de aici. Lansez un apel către dialog cu autoritățile locale, eu sunt dispusă să fiu prezentă. Dacă de la București nu voi putea să fiu suficient de implicată, probabil că mă voi muta aici pentru o perioadă de timp, numai să găsim acele proiecte sau acele soluții pentru oameni și să nu mai întârziem să pierdem și trenul acesta”, a mai spus parlamentarul USR, Cristina Prună.
Timpul se scurge în defavoarea cetățenilor din Valea Jiului. există fonduri europene puse la dispoziția României, dar nu mai este timp. Orizontul de timp la care ne raportăm este finalul anului, atunci când minele Lonea și Lupeni se vor închide.
“Dezamăgirea mea a fost că nu am văzut termene. E clar că fondurile europene există, exsită această voință din partea Comisiei Europene să dedice fonduri în zona aceasta, însă trebuie corelată cu activitatea de închidere a minelor”, a mai spus parlamentarul.
Monika BACIU
Pe aceeași temă: