Sute de mii de lei a plătit SNIM pentru taxa de exploatare a cărbunelui. Sute de mii de lei a plătit SNIM pentru taxa de exploatare a cărbunelui de la Mina Petrila, după ce de aici s-a scos și ultima lopată cu cărbune. Activitatea de producție de la mina Petrila s-a oprit în octombrie 2015, însă potrivit legislației în vigoare, statul român a încasat taxa de exploatare și după această perioadă. Câteva sute de mii de lei pe an a plătit SNIM pentru această taxă în cei trei ani de la închiderea unității miniere. Acum au fost încheiate și lucrările de ecologizare a fostei unități miniere, iar conducătorii Societății Naționale de Închideri Mine Valea Jiului așteaptă emiterea unui act normativ prin care să fie eliminată licența pentru exploatarea cărbunelui.
“Trebuie dat un act normativ care să spună că mina Petrila este închisă definitiv, iar apoi ANRM-ul va anula licența și concesiunea perimetrului de exploatare, iar apoi nu se vor mai plăti taxe de exploatare, iar terenul va fi liber de sarcini pentru a putea fi predat comunității locale”, a declarat Petre Drăgoescu, director tehnic în cadrul SNIMVJ.
În toată această perioadă de 3 ani, SNIMVJ a plătit către Agenția NAțională de Resurse Minerale sume importante pentru taxa de exploatare. De ce? Așa prevede legea, chiar dacă nu se mai extrage cărbune, taxa trebuie plătită până la anularea licenței.
“S-a plătit taxa de exploatare. Este consistentă, câteva sute de mii de lei la nivelul unui an. Se plătește de către posesorul licenței și trebuie plătită. Așa prevede Legea Minelor”, a mai subliniat sursa citată.
Mina Petrila va fi considerată ca fiind închisă definitiv, abia după ce Guvernul va emite actul normativ.
Monika BACIU