CEH încearcă să anuleze o hotărâre AGA a Hidro Tarnița. Complexul Energetic Hunedoara este încă acționar la Hidro Tarnița. Societatea din Hunedoara se judecă la Tribunalul Hunedoara cu Tarnița într-un dosar care are ca obiect “anulare hotărâre AGA”. Conducerea Complexului Energetic Hunedoara furnizează informații deja cunoscute și anume că “pe rolul instanței Tribunalului București este înregistrat dosarul nr. 7816/3/2018, în care subscrisa S CEH SA are calitatea de reclamant, pârâtă fiind Societatea Hidro Tarnița. Dosarul a fost repartizat secției a VI-a civilă, materia procesuală o reprezintă acțiune în anulare hotărâre Adunarea Generală Extraordinară a Acționarilor, stadiul procesual al dosarului – fond. Dosarul se află în procedura regularizării”.
Totodată, oficialii societății energetice hunedorene mai menționează că “în cadrul societății Hidro Tarnița SA, suscrisa S CEH SA are calitatea de acționar, calitate din care ne-am prevalat de dreptul legal de a investi instanța de judecată”.
Proiect fantezist
Proiectul de la Tarnița este unul nu foarte realist. Complexul Energetic Hunedoara a rămas unicul acționar al societății.
“Pentru Romania, potentialul hidro reprezinta o alternativa durabila de dezvoltare a sectorului energetic, avand in vedere resursele limitate de materii prime energetice, precum si nevoia obtinerii unei energii ieftine si care nu produce gaze cu efect de sera. CHEAP Tarnita-Lapustesti este un obiectiv de interes national, avand in vedere rolul esential pe care il va avea in participarea la reglajul frecventa-putere necesar odata cu intrarea in functiune a grupurilor 3 si 4 de la CNE Cernavoda. Proiectul este esential in contextul existentei unui portofoliu in crestere continua cu productie necontrolabila, care impune instalarea de capacitati de echilibrare suplimentare, ce vor fi retribuite pe piete de servicii tehnologice de sistem, piete de capacitati, dar si pe piata de echilibrare”, arată datele societății Hidro Tarnița.
Guvernul României a aprobat prin Memorandum în anul 2014 realizarea investiţiei necesare realizării Centralei Hidroelectrice cu Acumulare prin Pompaj (CHEAP) Tarniţa-Lăpuşteşti prin intermediul societatii de proiect HIDRO TARNITA S.A., La capitalul societății ar fi teebuit să participe companii din domeniul energiei, având capital integral sau majoritar deținut de stat, respectiv: Complexul Energetic Hunedoara S.A., SAPE S.A., Nuclearelectrica S.A. si Complexul Energetic Oltenia S.A. şi investitori selectaţi, în conformitate cu prevederile legale referitoare la constituirea de societăţi mixte.
“Constructia centralei de la Tarnita-Lapustesti inseamna o investitie green-field evaluată de proiectantul ISPH PD SA, care a realizat studiul de fezabilitate al părții române la aproximativ 1 miliard de Euro (fara TVA). Investitia necesara pentru racordarea la Sistemul Energetic National (SEN) include liniile Tarnita-Gadalin, Tarnita-Mintia, celule noi in statiile Cluj-Gadalin si Mintia, statia de evacuare a puterii de la CHEAP și va fi asigurată de catre C.N.Transelectrica S.A..”, mai arată datele.
În anul 2015, CEH a reușit să își recupereze o parte din banii dați forțat către proiectul Tarnița – Lăpuștești. Circa 2,1 milioane de lei a recuperat CEH din cei 2,7 milioane alocați “forțat”. CEH a fost, până la un punct, acţionarul majoritar. Ba mai mult, a şi plătit o parte din banii stabiliţi la vremea aceea.
Monika BACIU
Pe aceeași temă:
CEH are de achitat peste 55 de milioane către SNIM, dar execută societatea pentru 9000 de lei