„Catacombe creștine” – loc pentru slujbă religioasă. Catacombele creștine, așa cum numește preotul stareț din Straja, tunelul celor 365 de sfinți va găzdui, luni, slujba religioasă oficiată cu ocazia Hramului Schituliu din Straja. Schitul din Straja se pregătește de sărbătoare. Hramul micuțului lăcaș de cult va avea loc luni, de Sfinții Împărați Constantin și Elena. Inedit este faptul că slujba religioasă se va oficia în tunelul din beton, de 54 de metri lungine, unde sunt pictați cei 365 de sfinți din calendarul ortodox.
“Luni, e unul din cele mai importante evenimente ale Schitului, după Drumul Crucii. Schitul din Straja are două Hramuri, Înălțarea Sfintei Cruci, pe 14 septembrie și 21 mai, Sfinții Împărați Constantin și Elena, un hram important pentru noi pentru că vine și episcopul locului, Presfințitul Gurie”, a spus Emil Părău.
“Pentru că oricât urmăreşti cum va fi vremea, la munte se poate schimba total neaşteptat de la o clipă la alta. Dar este şi ceva mai aparte, pentru că acest tunel pictat în întregime cu sfinți, este şi un fel de catacombă creştină, de unde Sf. Împărat Constantin cel Mare i-a scos pe creştinii din primele veacuri. Ne face să nu uităm şi mai ales să ne aducem aminte cum calendarul creştin s-a umplut de sfinți, începând cu mucenicii primelor veacuri. În 2013 s-au împlinit 1700 de ani de la edictul dat de Împăratul Constantin cel Mare, de eliberare a creştinilor, şi tot din 2013 Liturghiile arhiereşti de Sf. Împărați Constantin şi Elena se țin în Tunelul-Poartă a Schitului Straja”, spune preotul Dimitrie Ivașco.
La slujba religioasă sunt așteptați sute de credincioși din întreaga țară. Slujba va fi oficiată de Preasfințitul Gurie, episcopul Devei și Hunedoarei.
“În religia ortodoxă, pare totul la fel, dar mereu este ceva deosebit. Vor veni credincioși din toată țara, vor veni 45 de tineri de la Oașa, vin foarte mulți credincioși. La acest hram e o întâlnire a credincioșilor din țară. Mulți care vin în Straja, simt ceva pentru acest Schit. Ne așteptăm să vină sute de persoane. Slujba religioasă se va ține în tunel”, a mai spus Emil Părău.
Realizarea tunelului s-a făcut pentru a-i ajuta pe localnici, ca în iernile cu nămeți, să poată ajunge mai ușor la bisericuță. Tunelul a fost construit în 2006. Pe interiorul său sunt pictați 365 de sfinți din calendarul ortodox, câte unul pentru fiecare zi din an. Intrarea în tunel se face pe o poartă mare din lemn. După Liturghie toți credincioşii au posibilitatea să intre în curtea schitului şi în bisericuță ca să se închine, unde vor primi anafora, fiind mai înainte miruiți.
Schitul Straja cuprinde o biserică de lemn și câteva chilii. A fost ridicat în anul 1999. Intrarea în curtea schitului se face printr-un tunel artificial de 57 m. Bisericuța din lemn are două hramuri: Sfinții Apostoli Constantin și Elena (21 mai) și Înălțarea Sfintei Cruci (14 septembrie). Schitul a devenit, alături de Crucea Eroilor și de calendarul pictat din tunelul de acces, unul dintre simbolurile stațiunii. Aici este locul unde se organizează slujbe la sărbătorile de peste an, cel mai mare eveniment fiind legat de Vinerea Mare, atunci când este depusă crucea din lemn de paltin ce este purtată pe umeri de credincioși cale de peste 10 kilometri, pe Drumul Crucii, de la Lupeni, la Straja.
Ninsorile mari din timpul iernii, viscolul care suflă cu putere și troienește zăpada, dădeau însă suficient de furcă celor care se ocupau de bisericuța din lemn și care și-au dorit ca oamenii să poată ajunge oricând la acest lăcaș de rugăciune. Așa s-a înfiripat ideea construirii unei tunel lung de 54 de metri, care să facă legătura între drumul principal din stațiunea Straja și bisericuța din lemn. Lucrările de construcție ale tunelului s-au încheiat în anul 2006, iar ceea ce a rezultat din mâinile meșterilor a luat forma unui calendar special, unic în România.
A durat aproape doi ani până când pictura interioară a fost gata. Calendarul ortodox pictat pe interiorul tunelului începe cu data de 1 septembrie, urmând astfel cutuma anului bisericesc. Lunile anului ocupă partea stângă a tunelului, de la intrare spre curtea interioară a bisericii, iar pe tavan sunt pictate scene din Vechiul și Noul Testament. Pe partea dreaptă sunt reprezentate 12 prăznicare ortodoxe, alături de cele 10 porunci creștine.
O candelă este veșnic aprinsă în acest tunel și este mutată în fiecare zi în fața icoanei sfântului care marchează data curentă din calendar. Oamenii apreciază acest inedit tunel al sfinților. Intră în tunel pe o poartă mare din lemn, își caută ziua de naștere și apoi văd chipul sfântului din acea zi, așa după cum este trecut el în calendarul ortodox. După câteva minute își aduc aminte de cei apropiați, din familie sau de prieteni, și le caută zilele de naștere în orânduirea lor creștină.
Monika BACIU