IMPLICARE Soluțiile magice pentru Valea Jiului nu se cumpără de la supermarket. “Oamenii de aici trebuie să vină cu o viziune de dezvoltare integrată, pentru că dacă oamenii de aici de aici sunt pesimiști și neîncrezători, cum o să atragă ei investitori care să vină cu încredere și optimism să își investească banii aici. Lucrurile trebuie privite invers. Întâi trebuie să recâștigăm încrederea aici și încrederea va atrage încredere, optimismul va atrage optimism și resursele vor atrage resurse” – Dacian Cioloș.
O mână de oameni cu înaltă pregătire și experiență europeană vine să reaprinsă lumina în Valea Jiului. USR și Platforma România 100 au demarat un proiect pentru Valea Jiului. Care sunt perspectivele zonei, ce se poate face, cum se vede viitorul sunt doar câteva dintre temele abordate. Pe parcursul unei întregi săptămâni, Cristina Prună (USR), Dan Barna (USR), Dacian Cioloș (Platforma România 100), Dragoș Pîslaru (Platforma România 100) și nu numai au stat de vorbă cu oamenii Văii Jiului. Reprezentanții Platformei România 100 și Uniunea Salvați România – USR au vorbit cu oamenii și urmează a demara proiecte care să redea speranța și demnitatea locurilor zonei și pentru a-i ajuta să-și facă o viață mai bună. Există soluții simple și eficiente pentru Valea Jiului. O coagulare a localităților într-un mare centru urban oferă posibilitatea de a atrage resurse inimaginabile în acest moment iar actualele orașe pot să funcționeze pe modelul sectoarelor din București, este idea care s-a desprins de pe urma dezbaterilor.
Dacian Cioloș – “Încrederea va atrage încredere, optimismul va atrage optimism și resursele vor atrage resurse”
Fostul premier al României, Dacian Cioloș, s-a reîntors în Valea Jiului. Acesta cunoaște probleme cu care se confruntă zona. Dincolo de minerit trebuie identificate alternative pentru dezvoltare.
“M-am reîntors pentru că am început niște lucruri în 2016, le-am dus la până la punctul la care am putut să le ducem atunci, și, am revenit cu aceeași idee: că e nevoie și de sprijin central, dar că Valea Jiului are foarte multe resurse, în primul rând resurse umane și idei care pot fi valorificate și care pot fi un reînceput pentru Valea Jiului. Cu idea aceasta am venit, că am văzut că până la un punct pot fi făcute lucruri de sus în jos, dar de la un punct încolo, dacă nu există și o mobilizare de la bază, mecanismul nu funcționează. Fiind în faza aceasta de construcție, de jos în sus, e o oportunitate foarte bună să începem să lucrăm cu oamenii aici, pe ceea ce poate fi făcut și fără a fi la guvernare și fără să ai resurse de sus în jos, și, să dezvoltăm cât mai putem cu resursele de aici, cu ideile și oamenii de aici, să stimulăm crearea unor adevărate comunități de idei și comunități de oameni, pentru ca în momentul în care dacă o să ne ajute Dumnezeu și oamenii, o să avem oportunitatea să gândim mai larg la nivelul României și să ne asumăm responsabilități de guvernare, să putem găsi punctul de mijloc între ce pot să facă oamenii de jos în sus, și, ceea ce poate veni ca sprijin de sus în jos”, a declarat, la Petroșani, Dacian Cioloș, fondator Platorma România 100.
Dincolo de minerit trebuie identificate și alte soluții pentru dezvoltarea Văii Jiului. Potențialul zonei este uriaș, în opinia fostului premier, lucru care creează premise pentru a dezvolta afaceri de succes, fără a fi necesară implicarea autorităților locale și centrale.
“Foarte multă lume înțelege că, chiar dacă mineritul și cărbunele e o resursă importantă pentru Valea Jiului, dacă e să ne proiectăm peste câteva decenii în viitor, trebuie să găsim și alte resurse și modalități care să ducă la dezvoltarea Văii Jiului. Lucrurile trebuie abordate integrat. Și proiectele economice, pentru că nu putem avea doar proiecte economice și investiții, pentru ele curg aici, ca uleiul pe apă. Ai pus câteva picături de ulei, pentru că a fost delimitată o zonă defavorizată și au venit anumite avantaje și uleiul se duce în altă parte, acolo unde e mai favorabil, dar tot pe apă, alunecă, nu rămâne aici. E nevoie de abordare economică, de dinamizarea antreprenoriatului și asta vrem să facem, dar e nevoie să integrăm și cu problematica socială, să înțelegem care sunt atuurile zonei și care sunt punctele de slăbiciune. Oamenii de aici le pot corecta. Apoi e partea de resurse imateriale, patrimoniale, care se adaugă la resursa economică și la resursa umană. Aici facem cumva un pariu. Faptul că Valea Jiului există deja ca entitate socio-geografică în mentalul colectiv în România, asta înseamnă că există o valoare, că oamenii dau o valoare. Valea Jiului are o istorie, un patrimoniu imaterial, are o cultură care s-a dezvoltat aici și noi credem că poate să fie un atuu pentru partea economică și socială. Oamenii de aici trebuie să vină cu o viziune de dezvoltare integrată, pentru că dacă oamenii de aici de aici sunt pesimiști și neîncrezători, cum o să atragă ei investitori care să vină cu încredere și optimism să își investească banii aici. Lucrurile trebuie privite invers. Întâi trebuie să recâștigăm încrederea aici și încrederea va atrage încredere, optimismul va atrage optimism și resursele vor atrage resurse”, a mai spus sursa citată.
Peste șase luni, reprezentanții Platformei România 100 și USR se vor reîntoarce în Valea Jiului. Până atunci, aceștia le vor acorda sprijin celor care vor să dezvolte o afacere.
“Pentru proiectele mici, punctuale, vrem ca în toamnă să ne întâlnim, din nou, și să vedem cum au avansat proiectele pe care le-am lansat. Unele proiecte vor putea arăta rezultate până în toamnă, altele vor avea nevoie de mai multă maturare. Din toate aceste lucruri, mai vrem să tragem și niște învățăminte pe care să le putem valorifica în politici publice atunci când vom propune programe de guvernare. Unul din proiectele care au fost propuse aici, și pentru care noi ne-am angajat este sprijinul antreprenoriatului și obiectivul pe care îl avem este să alegem câteva zeci de proiecte, ne gândim la proiecte individuale sau de familie, și să ajutăm antreprenorii să își gândească proiectul, să îl structureze, să pregătească proiectul pentru finanțare, dar și să îi însoțim pe parte de implementare a proiectului, nu doar pentru pregătirea dosarului”, a mai spus Dacian Cioloș.
Cristina Prună – “Istoria Văii Jiului este legată de minerit”
Afacerile individuale și cele de familie, în care să se țină cont de specificul zonei Văii Jiului ar trebui dezvoltate aici. Cristina Prună spune că se va merge mai departe. Va fi realizată o platformă integrată prin care să fie promovată Valea Jiului.
“Oamenii au fost foarte implicați, creativi, au venit cu idei de la sprijinirea tinerilor prin programe de educație antreprenorială, până la sprijinirea afacerilor de familie prin identificarea de nevoi punctuale la care s-ar putea găsi răspunsuri, astfel încât să promovăm antreprenorii. Totodată, avem și o idee de promovare a Văii Jiului dintr-o perspectivă turistică, vom realiza o platformă unde pot fi promovate atât activități turistice, cât și activități care să se ducă în zona culturii, istoriei Văii Jiului. Istoria Văii Jiului poate trezi un sentiment de mândrie în rândul oamenilor de aici, care pot să își promoveze zona astfel încât să atragă turiști. Noi ne dorim să susținem oamenii de aici pe parcursul următoarelor 6 luni și apoi să facem o evaluare și să vedem cum au decurs proiectele. Apoi vom veni cu alte proiecte. Nu vom veni noi cu proiecte gata făcute, să le punem în brațele oamenilor, să le implementeze, ci proiectele aceste au venit de la oamenii de aici în cadrul dezbaterilor în urma branistormingului și credem că vor produce rezultate. Când oamenii de aici cred în proiecte și proiectele vin de la ei, atunci va funcționa. Cred că vom vedea rezultate după 6 luni și ulterior”, a declarat Cristina Prună, la Petroșani, deputat USR.
Moderatorii seminariilor legate de perspectivele și viitorul Văii Jiului le-au cerut participanților să renunțe la proiectele care ar putea necesita implicarea autorităților locale și a celor centrale.
“În momentul în care le-am cerut oamenilor să identifice nevoile, a existat o oarecare tendință, ca oamenii să se concentreze pe nevoi care ar fi ținut de autoritatea publică locală sau centrală. Noi le-am sugerat oamenilor să se concetreze pe nevoile și probleme pe care ei înșiși le pot rezolva”, a mai spus Cristina Prună.
Cristina Prună a fost implicată în problemele mineritului. A căutat să afle cât mai multe răspunsuri legat de acest subiect. Cum se vede viitorul din această perspectivă?
“Mineritul este acolo, pentru că istoria Văii Jiului este legată de minerit. Nu putem să îl ignorăm, însă, ceea ce am încercat să subliniem este că trebuie să găsim și alternative. Noi, toți cei care am participat la aceste ateliere, nu putem influența soarta mineritului, de asta suntem conștienți că am putea promova istoria mineritului în proiecte culturale”, a mai precizat deputatul USR.
Dragoș Pîslaru – “Modul în care putem vedea probleme sociale ca fiind oportunități, oportunități de a reînchega o comunitate”
Dragos Pîslaru a fost ministru al Muncii în Guvernul condus de Dacian Cioloș. Fostul ministru ne spune că trebuie să învățăm să transformăm problemele în oportunități.
“În Valea Jiului am venit pentru a discuta de modul în care putem vedea probleme sociale ca fiind oportunități, oportunități de a reînchega o comunitate, de a crea mai multă încredere între oameni, să vedem cum proiecte care încep de jos în sus, încep să fie construite. De aceea, prin tematica socială pe care am abordat-o, am încercat să ne concentrăm pe cum ne putem transforma, din această abordare legată de vulnerabilități, probleme, în oportunități, în activare. Au apărut, în mod natural, teme precum: cum lucrăm cu tinerii pentru ca ei să aibă o viață independentă, să poată avea încredere în ei, cum putem lucra cu părinții ca înăuntrul familiei să existe o coeziune puternică și familia să fie un nucleu al societății, cum putem lucra cu persoanele vâstnice ca să nu fie izolate de societate și să se gândească doar la pensie și la poștașul care le aduce pensia, ci la modul în care ei se pot reimplica în viața activă a societății. Temă cu temă, segment cu segment am ajuns la niște proiecte concrete, o parte dintre ele le-am pus sub egida a ceea ce se numește un pachet de activare comunitară a familiei. Aici avem o serie de inițative care țin de educație, cultură, partea socială, dar și aspecte care țin de sport. Pe altă parte, un proiect definitoriu este “Tribuna adolescentului”, este un proiect pe care încercăm să îl creem, astfel încât să atragem tinerii de a participa, de a se exprima, să înțeleagă că e societatea lor șI pot să o influențeze. Am venit în Vale pentru a discuta cu oamenii să vedem cum putem crea o perspectivă pentru viitor”, a declarat Dragoș Pîslaru, co-fondator Platforma România 100, fost ministru al Muncii în Guvernul Cioloș.
Dan Barna – “Nu există soluții magice pe care le luăm de la supermarket”
Președintele USR, Dan Barna a subliniat, în urma ultimelor discuții care au avut loc la Petroșani, că oamenii din Valea Jiului sunt receptivi la astfel de proiecte al căror rol este acela de a dezvolta comunitatea.
“Concluziile sunt foarte îmbucurătoare legat de perspectivele acestui proiect pe care USR îl desfășoară împreună cu Platforma România 100. Am întâlnit oameni care își asumă, real, implicarea în proiectele locale. Timp de o săptămână, au avut loc ateliere pe piloni economici, sociali, culturali și oamenii s-au implicat și avem speranța ca în următoarele 6 luni să facem în așa fel încât să se dezvolte proiecte care să ajute comunitatea. În momentul de față, e o necesitate majoră dezvoltarea acestei zone, dar miza reală sunt oamenii, să se implice. Nu există soluții magice pe care le luăm de la supermarket, există proiecte care pot fi dezvoltate, dar e nevoie de implicare și îndrumare, dar e foarte necesar ca fiecare cetățean să se implice”, a declarat Dan Barna, președinte USR.
În urma dezbaterilor, printre proiectele identificate s-au numărat educația antreprenorială în rândul tinerilor, susținerea afacerilor de familie și a activităților de turism integrate, mai ales pe timp de vară.
Monika BACIU