Situație de calamitate. A plouat în câteva ore cât într-o lună de zile. Precipitațiile abundente au dus la creșterea masivă a turbidității apei la stația de Tratare Taia. Oficialii ApaServ informează că a fost stare de calamitate. Ploile care au măturat Valea Jiului au provocat o turbiditate a apei fără precedent. La statia Taia, turbiditatea înregistrată a fost de aproape la cote istorice, cu o depăsire a valorii normale.
“Având în vedere situatia de calamitate de pe râul Taia, staţia de tratare a apei Taia a fost oprită în data de 5.05.2018, de la orele 17.00, înregistrând turbidităti de peste 13000 NTU”, arată o informare a ApaServ Valea Jiului.
Ținând cont de turbiditatea înregistrată, stațiile nu pot funcționa nici cu reactivi.
2017 – probleme, dar fără întreruperi
În cursul anului trecut, statiile care alimentează municipiul Petrosani au fost oprite mai bine de 1400 de ore. În tot acest timp, petrosănenii au avut apă la robinet, alimentarea cu apă realizându-se din celelalte statii.
“Alimentarea cu apă a municipiului Petrosani se realizează din statia de tratare apă Zănoaga, statia de tratare apă Taia, statia de tratare apă Jiet (partea de nord a municipiului) si statia de tratare apă Valea de Pesti (suplimentează cu apă partea de sud a municipiului Petrosani). În cursul anului 2017, dintr-un total de 8.760 ore, statiile ce asigură alimentarea cu apă a utilizatorilor din acest oras au fost oprite timp de 1.416 ore”, arată cei de la ApaServ Valea Jiului.
Cele mai mari probleme s-au înregistrat la statia de tratare a apei de la Zănoaga. 918 ore a fost oprită statia si alte 818 ore s-a lucrat cu reactivi. Problemele au apărut din cauza vechimii statiilor, însă acestea urmează a fi modernizate pe fonduri europene.
“Statia de tratare apă Zănoaga a fost oprită un număr de 918 ore si a lucrat cu reactivi 818 ore. Statia de apă Tăia a înregistrat un număr de 480 ore de nefunctionare si a lucrat cu reactivi 500 de ore. Acest lucru a fost cauzat de uzură morală si fizică a utilajelor si instalatiilor din cadrul statiilor mentionate, pentru îmbunătătirea parametrilor, aceste statii urmând să intre în reabilitare/retehnologizare în proiectul finantat pe fonduri europene 2014-2020”, mai arată ApaServ.
Abonatii societătii de apă nu au avut de suferit de pe urma întreruperilor din statii.
“Statia de apă Jiet a înregistrat 18 ore de întrerupere a functionării statiei si 657 ore de folosire a reactivilor, acestea fiind cauzate de calitatea apei din sursa de alimentare a statiei. Cu toate acestea, furnizarea apei din cele trei statii de tratare către toti utilizatorii a fost asigurată la parametri calitativi superiori, cu mentiunea că statia de tratare Jiet a putut asigura cantitatea de apă potabilă necesară orasului Petrila si părtii de nord a municipiului Petrosani si în perioada cât statia de tratare apă Tăia a fost oprită”, mai arată cei de la ApaServ.
Urmează că statiile de tratare a apei să fie modernizate, cu ajutorul fondurilor europene.