Termocentralele, ore de funcționare depășite. Termocentralele de la CEH au orele de funcționare depășite. Acestea funcționează în baza unor derogări. Oficialii Ministerului Energiei susțin că în România funcționează 6 termocentrale pe lignit și două pe huilă, iar Mintia și Paroșeni nu respectă limitele de emisie sau nu au autorizație integrată de mediu valabilă. Termocentralelor pe cărbune la care nu erau fezabile economic investițiile în reducerea poluării li s-a permis să funcționeze pentru o perioadă limitată de timp, iar restul termocentralelor au primit un termen pentru atingerea unui nivel mai redus al poluării. Derogările au fost acordate în baza unei hotărâri de Guvern din anul 2010.
“Aceste derogări prevedeau posibilitatea ca instalațiile selectate să funcționeze maxim 20.000 de ore, cel târziu până la data de 31.12.2015, fără să respecte limitele de emisie pentru NO, SO șI pulberi. Termocentralele pe cărbune aflate pe lista Transelectrica la acest moment care au beneficiat de derogarea de 20.000 de ore pentru emisii de SO, SO șI pulberi, conform HG 440/2010 privind stabilirea unor măsuri pentru limitarea emisiilor în aer ale anumitor poluanțI provenițI de la instalațiile mari de ardere sunt (…) SC Complexul Energetic Hunedoara SA (Deva – IMA nr. 1 – cu o capacitate de 1056 MWt, pe huilă; Paroșeni – IMA nr. 1 – cu o capacitate de 540 MWt pe huilă)”, arată Ministerul Energiei.
Toate aceste instalații au epuizat orele de funcționare șI nu pot beneficia de noi derogări. Oficialii Ministerului susțin că au fost întreprinse demersuri pentru susținerea activității termocentralelor.
Monika BACIU