Interese străine mai presus de cele naționale. Cristian Iștoc, președintele Sindicatului Solidaritatea Hunedoara face acuzații grave. Acesta este de părere că termoncetrala Mintia este ținta unor interese străine. Odată acaparată termocentrala, România va deveni importator de energie.
“Termocentrala Mintia este de mult timp ţinta intereselor din afara ţării, interese care urmăresc eliminarea producătorilor de energie electrică din zona de vest a României. Instituţiile statului român, rămân indiferente la prăbuşirea Sistemului Energetic Naţional, în ciuda faptului că există sesizări din zona sindicală pe acest subiect. DNA, DIICOT şi SRI lasă lucrurile să se întâmple, iar politicul hunedorean este indiferent la prăbuşirea economică a judeţului Hunedoara. Majoritatea sindicatelor din cadrul Complexului Energetic Hunedoara tac şi ele. Termocentrala Mintia rasă de pe harta energetică a României, cu ajutorul funcţionarilor din Ministerul Energiei în tandem cu „specialişti” din interiorul termocentralei Mintia. Miza una singură: Transformarea zonei de vest a României, în cel mai important consumator de energie electrică produsă în ţara vecină, la Pacs”, arată Cristian Iștoc, președintele SindicatuluI Solidaritatea Hunedoara.
Cel mai important sector de activitate într-o termocentrală este secţia Exploatare Termomecanică, secţie care cuprinde instalaţiile de ardere, turbinele cu abur care transformă energia termică în energie electrică şi are personalul cu cel mai înalt grad de pregătire, care durează timp de câţiva ani. În plus, Iștoc menționează că la termocentrală s-au făcut avansări pe criterii politice.
“Ingineri fără un grad ridicat de profesionalism, recomandaţi doar de slugărnicia dovedită în faţa superiorilor, au fost lăsaţi să conducă sectorul cel mai emblematic dintr-o termocentrală, rezultatul fiind cules prin starea tehnică proastă în care se află instalaţiile energetice în prezent. Aceşti specialişti, recomandaţi de afinitatea faţă de şefi, nu au fost în stare să monteze echipamentul unui grup energetic nou, echipament care zace în depozitul termocentralei din anul 2003”, mai menționează Iștoc.
Președintele Sindicatului Solidaritatea Hunedoara spune că va sesiza Ministerul Energiei, dar în același timp solicită și un audit extern.
“Instalaţiile energetice de la Mintia sunt puse în pericol chiar de conducerea acestei secţii, lipsa lucrărilor de mentenanţă şi acceptarea exploatării instalaţiilor până la distrugere nu are decât un scop: OPRIREA TERMOCENTRALEI. Este de neacceptat ca acest drum spre dezastru să mai continue. Vom sesiza în cursul zilei de astăzi atât Ministerul Energiei cât şi conducerea S. CEH S.A. şi vom cere un audit extern, care să ducă la salvarea capacităţilor de producere a energiei electrice din această termocentrală, capacităţi de care România încă are nevoie. Nu vom accepta ca în vreme ce facem demersuri de salvare de la închidere a termocentralei, incompetenţa unor salariaţi din interiorul termocentralei să ne lase fără grupuri energetice funcţionale. Vom cere schimbarea din funcţie a şefului secţiei Termomecanică, care este principalul vinovat de starea actuală a grupurilor energetice, prin simplul fapt că a acceptat de-a lungul anilor exploatarea acestora fără ca lucrările de mentenanţă impuse de fişa tehnică a agregatelor să fie efectuate la termenele prevăzute.. De asemenea vom cere un audit extern şi pentru alte sectoare de activitate care pot influenţa negativ activitatea de producere a energiei electrice. Vom arăta în perioada următoare cum interesul străin a ajuns la un pas de a rade din temelie această termocentrală, dar şi cum sunt furaţi salariaţii Complexului Energetic Hunedoara cu ajutorul fişelor de plată, care arată că acestora li s-au reţinut contribuţiile sociale fără ca sumele respective să fie virate către şomaj, pensii, sănătate, etc, pentru anul 2018″, mai notează Cristian Iștoc.
Termocentrala Mintia se află într-o situație critică. Aceasta nu îndeplinește condițiile de mediu, iar sentința instanței i-ar putea fi fatală.
Monika BACIU