România participă, pentru prima dată, la un amplu proiect de cercetare referitor la controlul ventilaţiei şi managementul emisiilor de gaze în minele de cărbune. Reprezentanţii INSEMEX Petroşani sunt cei care reprezintă ţara noastră la acest proeict. Programul este organizat de Comisia Europeană şi participă ţări din toată Europa.
“Avento este de fapt acronimul traducerii in engleza a titlului care inseamna instrumente moderne pentru controlul ventilatiei si al emisilor de metan. Este un proiect European la care lucreaza un consortiu format din opt parteneri proveniti din cinci tari europene, Romania, Polonia, Spania, Germania si Marea Britanie la care INSEMEX are ca sarcina de rezolvat sisteme de inchidere rapida a lucrarilor miniere surprinse de explozie. Proiectul s-a desfasurat pe o perioada de 36 de luni. A inceput iunie 2012 si urmeaza sa se termine in acest an in iulie 2015. au avut loc intalniri de informare si de sustinere a lucrarilor efectuate cu o periodicitate de sase luni. Anul trecut noi INSEMEX am gazduit una dintre aceste lucrari. Proiectul este pe cale sa se finalizeze dar nu stam cu mainile incrucisate. Lucram sa identificam urmatoarele proiecte”, a declarat Artur Găman, directorul general al INSEMEX Petroşani.
Nu se poate aplica un etalon în cazul închiderii rapide a perimetrelor miniere afectate de explozii.
“Este vorba de inchiderea rapida a lucrarilor miniere pentru salvarea vietilor persoanelor si reducerea pagubelor care se produc. Este destul de dificil avand in vedere conditiile dificile in care se intampla astfel de evenimente si specificul fiecarei unitati miniere in parte. Este greu sa realizezi un model general care sa fie universal aplicat”, a mai precizat sursa citată.
Valoarea totală a proiectului este de peste 3 milioane de euro, din care finanţarea provenită din Fondul de Cercetare pentru Cărbune şi Oţel este de aproximativ 2 milioane de euro. Parteneri sunt institute de cercetare şi universităţi din Spania, Marea Britanie, Polonia şi Germania.
Monika BACIU