Insolvența CEH, între pierderea drepturilor și schimbarea planurilor. Judecarea dosarului în care se judecă insolvența Complexului Energetic Hunedoara a fost amânată, din nou. După ce, în primă fază, Sindicatul Noroc bun condus de Adrian Jurca a făcut cerere de intervenție în acest dosar, acum a venit rândul Sindicatului Muntele. Un an de zile a fost tărăgănată insolvența societății energetice, timp în care s-au judecat cererile de intervenție. Acum, dosarul este amânat din nou.
Acordarea drepturilor prevăzute de contractul colectiv de muncă angajaților Complexului Energetic Hunedoara s-ar fi aflat sub semnul întrebării dacă societatea ar fi intrat, din nou, în insolvență. Cel puțin asta declară Darius Câmpean, președintele Sindicatului Muntele, cel care a depus o cerere de intervenție în dosarul insolvenței societății energetice.
“Toate acțiunile mele au fost pentru a prelungi producția de cărbune. Noi vom face cereri de intervenție de câte ori sunt lezate interesele membrilor noștri de sindicat. Exista un risc foarte mare să revenim la o situație de insolvență. Noi am mai trecut prin lucruri de genul acesta și știm că asta înseamnă o funcționare cu probleme și drepturi din contractul colectiv de muncă uneori neacordate. Vom interveni de câte ori considerăm că există un pericol în a fi lezate interesele angajaților pe care îi reprezentăm”, a declarat Darius Câmpean, președintele Sindicatului Muntele.
Conducerea Complexului Energetic Hunedoara apreciază că este binevenită această cerere de intervenție, iar în contextul în care societatea nu a intrat în insolvență lucrurile se pot desfășura conform graficului stabilit.
CCM denunțat
La prima intrare în insolvență a Complexului Energetic Hunedoara primul contract denunțat de către administratorul judiciar a fost chiar contractul colectiv de muncă. Atunci, minerii și energeticienii au rămas fără o serie de drepturi prevăzute de document.
“Măsura denunțării Contractului Colectiv de Muncă se impune având în vedere intenția de reorganizare a societății manifestată de către administratorul judiciar, Casa de Insolvență GMC, și din cauza faptului că măsurile aplicate până în prezent nu sunt suficiente pentru realizarea unei economii la un nivel care sa permită, în continuare, susținerea activității”, arăta în anul 2016 conducerea CEH, imediat după denunțarea contractului colectiv de muncă.
De altfel și documentele Ministerului Energiei arată că riscul de insolvență sau de faliment cresc gradul de incertitudine la nivelul societății.
“Riscul de insolvență/faliment – este cel mai mare risc cu care se confruntă societatea. Orice măsuri de restructurare/ reorganizare s-ar implementa la nivelul societății, odată cu o eventuala intrare în insolvență, să fie stopate”, arată Ministerul Energiei într-un document recent.
Curtea de Apel Alba Iulia a fixat un nou termen de jucată după ce Sindicatul Muntele, de această dată, a depus cerere de intervenție în dosar.
29 noiembrie este noua dată pentru care instanța a fixat termen de judecată, asta în timp ce cauza a fost tergiversată mai bine de un an de zile, tocmai din cauza unor astfel de cereri de intervenție.
Complexul Energetic Hunedoara se situează pe poziția a doua în topul marilor datornici. Societatea hunedoreană figurează cu restanțe în valoare de 735 de milioane de lei. La asta se adaugă și datoriile comerciale ale societății.
Monika BACIU