Cotizație majorată pentru Salvital. Consiliul județean Hunedoara va plăti începând cu data de 1 decembrie o cotizație de 5 lei pentru fecare locuitori al județului către Asociația Salvital, care gestionează funcționarea Servciului medical de urgență SMURD în județul Hunedoara. Decizia a fost adoptată în plenul ședinței CJH din 28 noiembrie 2018 la solicitarea Asociației Salvital Hunedoara.
Măsura a stârnit, însă controverse în rândul consilierilor județeni care consideră decizia una discriminatorie.
“Domnule președinte, discuții am mai avut și în urmă cu zece luni; când discutam bugetul pe 2018, am avut aceeași solicitare din partea Salvital, aceea de majorare a cotizației, de la 3 lei la 5 lei/locuitor. Problema nu se pune sub forma că nu suntem de acord cu această majorare, ci – așa cum discutam și în decembrie – în România au rămas unul, două, maxim trei județe unde personalul nu este preluat de inspectoratele județene pentru situații de urgență. In acest fel s-a creat o diferențiere în ceea ce privește salarizarea; deși condițiile și timpii de intervenție sunt la fel, salariile sunt extrem de diferențiate, existând o diferență foarte mare între ceea ce primesc salvatorii de la Salvital și ceea ce ar fi primit, dacă ar fi fost preluați de ISU”, a spus consilierul județean, Toma Florian.
Măsura, care a duce o creștere a cotizației CJH către Salvital de la 3 lei/locuitori la 5 lei/locuitor este considerată necesară ca urmare a creșterii costurilor de operare a SMURD în județul Hunedoara, a deciziei de retragere din această asociație a unor UAT-uri, dar și a creșterii numărului intervențiilor pe care le efectuează aceste echipaje. În raportul prezentat în plenul CJH se arată, de exemplu, că numai în anul 2017, intervențiile SMURD în cele mai importante localități din județ, afiliate acestei asociații, arată în felul următor: Deva-793, Hunedoara-1455, Simeria-925,m Ilia-678, Brad-670, Petroșani-1097, Petrila-882 și Vulcan-1097.
“Am solicitat și atunci, solicităm și acum: această majorare nu ar trebui să se transforme în una permanentă, ci conducerea Salvital Hunedoara să se preocupe și să facă toate demersurile necesare – având în vedere că este secretar de stat un om extrem de influent și care s-a implicat în acest serviciu de intervenții pentru situații de urgență – astfel încât paramedicii și tot personalul să fie preluat de ISU, să eliminăm inechitățile salariale care există în prezent. Sigur că nu este normal ca oamenii, intervenind în aceleași condiții, lucrând în aceleași condiții, să primească salarii diferențiate, pentru că sunt convins că și cei 5 lei/locuitor reprezintă o sumă foarte mică și, chiar dacă am dubla această sumă, nu am putea să acoperim o creștere salarială care să se ridice la nivelul celor care sunt plătiți prin intermendiul inspectoratelor pentru situații de urgență”, a mai spus consilierul județean.
În prezent, Asociația Salvital SMURD asigură personalul paramedical pentru funcționarea unui număr de opt echipaje SMURD, dintre care cinci echipaje funcționează în locațiile ISU Hunedoara în Deva, Hunedoara, Brad, Ilia și Petroșani, iar trei echipaje în cadrul serviciilor voluntare pentru situații de urgență ale autorităților locale din Vulcan, Petrila și Simeria. Județul Hunedoara a fost printre primele județe din țară unde au fost înființate echipaje de prim ajutor calificat. Încă de la începutul anului au existat probleme cu contribuțiile către asociația Salvital, atunci când mai multe primării fie au decis să se retragă, fie au alocat mai puțini bani.
Monika BACIU