De la încălzirea pe gaz metan, la cea în sistem centralizat. Un consilier local de la Petroșani susține că varianta optimă pentru asigurarea continuității termoficării este ca încălzirea apartamentelor din localitate să se realizeze în sistem centralizat. Asta ar însemna ca persoanele fizice care au centrale termice pe gaz să renunțe la acestea în favoarea termoficării.
“Ceea ce vă propun și ar fi fezabil ca cei în măsură să hotărască să se treacă de la încălzirea pe gaz metan la încălzirea în sistem centralizat, aici mă refer la persoanele fizice. Nu avem noi menirea să hotărâm cu ce să se încăzească, dar poate ar trebui să-i convocați aici împreună și cu cei de la termoficare într-o ședință. Toată lumea zice că vrea să salveze mineritul, dar termoficarea cu ce curent dă acum poate oricând să fie schimbată și înlocuită cu câteva eoliene. acă Paroșeniul încălzește o localitate poate este mai greu să oprească producția, mai ales că am rămas singurii din toată Valea”, susține consilierul Mihai Barbu.
Aleșii locali de la Petroșani subliniază că prețul agentului termic este proporțional și cu numărul de abonați.
“Îi dau dreptate colegului meu, cu cât sunt consumatori mai mulți cu atât și prețul energiei termice este mai mic și retelele termice sunt încărcate la o capacitate mai mare. Este normal să tindem spre spital, unitați de învătământ, creșe și grădinițe atâta timp cât doar Petroșaniul mai este cel care preia agent termic. Tot greul este pe Petroșani și este regretabil că celelalte administrații din Valea Jiului nu au găsit soluții în acest sens. Gânditi-vă acum ce ar însemna ca 30.000 de apartamente să fie racordate la energie termică pentru termoficare sau pentru producția de cărbune, care ar trebui să fie extrasă”, este de părere Florian Bican, consilier local.
În momentul de față, doar municipiul Petroșani și instituțiile publice din municipiul Vulcan mai beneficiază de agent termic produs de termocentrala Paroșeni.
Monika BACIU