Dezvoltarea din Straja, frânată de cei din Ministerul Turismului. Septembrie 2017 – Februarie 2019. De un an și șase luni așteaptă autoritățile locale de la Lupeni deblocarea unei investiții esențiale pentru domeniul schiabil Straja.
În luna septembrie a anului 2017 autoritățile locale de la Lupeni au demarat procedura de achiziție a unor tunuri de zăpadă. La acel moment, Primăria municipiului Lupeni a scos la licitaţie contractul privind achiziţia a zece tunuri de producere a zăpezii artificiale, cu care intenţionează să doteze staţiunea Straja, în cadrul proiectului de dezvoltare „Schi în România – staţiunea Straja”.
Suma alocată pentru achiziționarea tunurilor a fost de 1.350.000 de lei. Nici până în ziua de astăzi tunurile nu au ajuns în Straja. Ministerul Turismului a blocat investiția, iar Lucian Resmeriță, primarul municipiului Lupeni critică în termeni foarte duri atitudinea celor de minister, care pun astfel frână dezvoltării turistice.
“Niște prăpădiți au fost la momentul respectiv. Și acum sunt așa. Noi am și licitat acele tunuri de zăpadă, am făcut tot ceea ce trebuie, dar cu miniștrii care se schimbă pe bandă rulantă și care înțeleg turismul fiecare cum îl taie capul, nu ai cum să mergi mai departe. Toate lucrurile aceste trebuie să meargă într-un sens, în care dacă a fost votat, a fost aprobat de către minister, du-l la finalizare. Nu ne mai pune să facem proiecte la proiecte. Am făcut, inclusiv, SF, inclusiv DALI din banii primăriei. Asta este. Fac și ei ce pot. Noi o să insistăm și aici domnul senator Resmeriță ne-a ajutat, că a intervenit. Fără el eram blocați total”, a declarat Lucian Resmeriță, primarul municipiului Lupeni.
În Straja ar mai fi de executat lucrări pentru ca investiția să fie finalizată în proporție de 100%. În stațiunea montană Straja lucrările au demarat în anul 2011 în cadrul proiectului “Schi în România, stațiunea Straja”. Obiectivele proiectului constau în realizarea unei telegondole, amenajare 7 pârtii existente, 3 telescaune, 1 teleschi, realizare 7 pârtii noi, 6 ratracuri șI garaj cu dotări necesare service, centre servicii turistice, jandarmerie, motocositoare pentru întreținerea pârtiilor în perioada de vară urmare a înierbării acestora, sistem ticketing cu 4 puncte de vânzare a cardurilor, terminal acces, unitate de control, drumuri acces, 2 parcări, utilitățI, fun park iarnă, park snowboard, fun park vară, instalație zăpadă artificială: lac de acumulare cu rețele de captare apă pentru lac, 20 mașini de producere a zăpezii artificiale, sistematizare șI semnalizare trasee turistice (10 trasee montane).
Monika BACIU