Municipiul Petroşani lansează procesul de bugetare participativă. Încă de la finalul anului trecut, Tiberiu Iacob Ridzi, primarul municipiului Petroșani a anunțat că suma de 100.000 de lei din bugetul local va fi pusă la dispoziția asociațiilor sau a ONG-urilor.
Proiectele încrise trebuie să îndeplinească o serie de criterii pentru a fi supuse votului cetățenilor. Astfel, proiectele trebuie să corespundă unui obiectiv de interes general, să fie sau să poată fi asimilate unei investiţii aflate în aria de competenţă a Primăriei Municipiului Petroşani şi care vizează un spaţiu public, să nu intre în aria altor programe ale Primăriei Municipiului Petroşani cum sunt finanţările destinate ONG-urilor, structurilor sportive, să nu fie contrare sau incompatibile cu planuri sau proiecte ale municipalităţii aflate în derulare, să nu aibă un caracter comercial sau publicitar, să nu aibă un caracter politic sau etnic, să nu genereze cheltuieli de funcţionare importante (întreţinere, plata unor drepturi de autor etc.) după implementare, să fie clar delimitate spaţial şi să nu fie prea vagi și să se încadreze în bugetul maxim alocat unui proiect.
Propunerile de proiecte pot fi depuse de către cetățeni cu vârsta minimă de 16 ani, asociații sau ONG-uri.Domeniile în care trebuie să se încadreze proiectul poate fi de infrastructură stradală, amenajare de spaţii verzi şi locuri de joacă, mobilitate, accesibilitate şi siguranţa circulaţiei, amenajare spaţii publice, cultură/sport/tineret, social, sănătate, turism, educaţie, digitalizare, smart city
Fiecare proiect depus trebuie să se încadreze în valoarea maximă de 30.000 lei, inclusiv TVA. Prin excepție, în situația în care există totuși un proiect de o complexitate/oportunitate ridicată și care depășește valoarea maximă impusă, comisia poate hotărî validarea acestuia.
Fiecare locuitor al municipiului Petroșani poate vota o singură dată un singur proiect, după ce s-a înregistrat în prealabil pe platformă. Votarea se face în perioada prestabilită.