Parcarea din Straja, cu sprijinul Consiliului Județean Hunedoara. Sezonul de schi din Straja a fost inaugurat la finalul săptămânii trecute. Un neajuns al stațiunii este lipsa locurilor de parcare. Autoritățile locale susțin că o parcare ar putea fi amenajată cu sprijinul Consiliului Județean Hunedoara.
“Din păcate, anul acesta nu am reușit să facem nimic în privința parcărilor. Avem, însă un proiect împreună cu Consiliul Județean Hunedoara. Ar urma să fie asfaltat un hectar de teren și realizate parcări”, a declarat Lucian Resmeriță, primarul municipiului Lupeni.
Stațiunea montană Straja atrage în fiecare sezon mii de turiști. Pentru aceștia, autopritățile locale au planuri mari. În ceea ce privește planurile pe termen lung, acestea sunt mărețe. Autoritățile locale caută fonduri pentru realizarea unui bazin de înot și a unui teren de sport la baza stațiunii. Tot acolo ar trebui realizate și structuri de cazare de lux, de 4 și 5 stele. Numai pentru acestea este nevoie de investitori privați.
Potrivit autorităților locale, de la un sezon la altul, sunt din ce în ce mai mulți iubitori ai muntelui care aleg Straja. Aici sunt pârtii de schi de condiții excelente, dar și prețuri mai mici decât în stațiunile montane mari ale țării. În Straja se schiază pe un întreg munte. Domeniul schiabil însumează peste 26 de kilometri de pârtii. 20 de kilometri sunt acoperiţi cu zăpadă artificială. Cele 11 instalaţii de transport pe cablu asigură accesul facil la toate pârtiile din staţiune.
“Straja este un fenomen. Straja este stațiunea care în fiecare an reușește să aducă mii de turiști în plus față de anul precedent. Reușim în fiecare an să adunăm mai mulți bani la primărie pentru a putea să dezvoltăm comunitatea. Scopul meu este ca în timp de 10-15 ani să reușim ca prin hotelurile pe care mi le doresc la baza agrementului și prin ceea ce are primăria, adică prin telegondolă și pârtii, să avem un plus foarte mare astfel încât să putem să dezvoltăm orașul și să nu mai fim dependenți de Guvern și de alte resurse financiare. Dacă s-ar finaliza proiectul care a fost aprobat în 2010, adică masterplanul care includea teren de fotbal, bazine, etc, am avea acel circuit complet astfel încât am putea să funcționăm bine în toate anotimpurile. Atunci nu am mai avea nevoie de niciun ajutor guvernamental. Momentan ne aflăm la un stadiu micuț, dar poate în timp vom reuși să facem. Am depus la Ministerul Turismului un proiect prin care am solicitat prelungirea pârtiei Constantinescu până la teleschiul 4 și să se lege cu pârtia de sub telegondolă, pentru a avea o pârtie lungă, pentru a termina acea pasarelă”, a mai spus sursa citată.
Edilii caută să dezvolte stațiunea montană și accesând fonduri europene. Momentan nu există axe de finanțare dedicate unor astfel de proiecte, însă potrivit informațiilor se pregătesc apeluri pentru stațiunile montane. Edilii din Lupeni vor să profite de orice oportunitate.