“Disponibilizații” de la SNIM trebuie să renunțe la ordonanță pentru a fi angajați la CEH. Darius Cîmpean, președintele Sindicatului Muntele susține că sunt circa 27 de persoane de la Societatea Națională de Închideri Mine Valea Jiului care nu îndeplinesc condițiile de pensionare și pentru a fi angajate la Complexul Energetic Hunedoara ar trebui să renunțe la ordonanță.
“Acum este o altă situație pentru că o mare parte din angajații de la SNIM așteptau rezolvarea Ordonanței 36. Acum este vorba despre aproximativ 27 de persoane care au vârste cuprinse între 32 și 38 de ani și care au vechimi nu mai mari de 12, respectiv 14 ani în subteran. Ei sunt în situația în care pentru a putea ieși la pensie trebuie să își facă acea vechime de 20 de ani. Ei au opțiunea de a renunța acolo, pentru că noi am rezolvat problema ca ei să fie angajați și administratorul judiciar și-a dat acordul, pentru că trebuia acordul lui, și de acum înainte este doar alegerea lor pentru că noi de primit, îi vom primi”, a declarat Darius Cîmpean, președintele Sindicatului Muntele.
La începutul acestei luni, Samuel Dioane, directorul general al CEH spunea că minerii de la SNIM nu mai vor să se angajeze la CEH. Motivul este acordarea de plăți compensatorii.
“Am discutat cu domnul administrator, și în funcție de calcule, cei 60 de la Societatea Națională de Închideri Mine Valea Jiului, urmează să discutăm, dacă este posibil, dacă oamenii mai vor, să fie angajați de Complexul Energetic Hunedoara. Din 50 de oameni de la mina Paroșeni și-au exprimat dorința de a lucra la mina Livezeni doar 7. Toată lumea se întreba ce se va întâmpla cu Ordonanța 36, care și-a încetat aplicabilitatea la 31 decembrie 2018. A venit noul Guvern, a promulgat Ordonanța 69, lumea va merge pe Ordonanța 69 și nu știu câți mai sunt doritori de la SNIM să vină spre CEH. Cei care au 43 de ani sunt sigur că nu o să mai vină. Un miner de 43 de ani câștigă până la 3500 de lei, dacă face și posturi suplimentare poate să ajungă la 4000 de lei”, a declarat Samuel Dioane, directorul general al Complexului Energetic Hunedoara.
La sfârșitul lunii octombrie, peste 100 de mineri de la minele Paroșeni și Uricani din cadrul Societății Naționale de Închideri Mine Valea Jiului au protestat din cauza unor incertitudini privind viitorul lor.
Cei peste 100 de mineri de la Societatea Naţională de Închideri Mine din Valea Jiului, s-au blocat în subteran afirmând că au aflat că nu vor mai fi preluaţi de Complexul Energetic Hunedoara, după ce vor finalize închiderea minelor de la Paroşeni şi Uricani. Protestatarii au solicitat, la acel moment, prelungirea Ordonanţei 36, care le garanta plăţi compensatorii şi vechime în muncă pentru doi ani de zile, pentru cei care îndeplinesc condiţiile de pensionare în acest interval de timp, precum şi angajarea la minele din cadrul Complexului Energetic Hunedoara pentru cei care nu se pot pensiona încă.numai că între timp, Guvernul a emis Ordonanța 69 care prevede acordarea unor salarii compensatorii și vechime în muncă celor care părăsesc sistemul.
Circa 300 de angajați ai Societății Naționale de Închideri Mine Valea Jiului vor fi concediați la finele lunii decembrie. 70 nu îndeplinesc condițiile de pensionare. Aceștia ar putea fi angajați la Complexul Energetic Hunedoara.