Urmare atacurilor concertate apărute în media locală și județeană din ultimele două zile la adresa funcționarilor din cadrul Casei Locale de Pensii Petroșani, ne exprimăm următorul punct de vedere:
· La Casa Locală de Pensii Petroșani lucrează 10 funcționari publici de execuție și un funcționar public de conducere, cu funcția de șef serviciu, în condițiile în care, în prezent, există în plată un număr de aproximativ 37.000 pensionari, la care se adaugă alte tipuri de beneficiari (asigurați ai sistemului public de pensii, membri de familie care solicită diferite prestații, etc.).
· Începând cu luna iunie 2016, urmare a modificărilor legislative (legea 192/2015, Legea 155/2016, Legea 142/2016, Legea 221/2018), aplicabile pensionarilor din Valea Jiului, raportat la activitatea pe care aceștia au desfășurat-o în grupe superioare de muncă, Casa de Pensii Petroșani s-a confruntat cu o încărcare excesivă pe fiecare post în parte. Vorbim aici de peste 23.000 de operațiuni suplimentare de recalculare a pensiilor, având în vedere grupele de muncă, la care se adaugă activitatea uzuală, curentă, în speță pensionari noi, acordarea de diverse prestații de asigurări sociale și indemnizații, alte tipuri de recalculări, comunicări tranzacții plată, operațiuni financiar contabile, bilete de tratament, contracte de asigurare, etc. Se poate observa, deci, în mod obiectiv, volumul enorm și complexitatea muncii colegilor noștri.
· Pe lângă atribuțiile de bază, specifice fiecărui funcționar, toți cei 10 funcționari de execuție asigură, prin rotație, și activitatea zilnică de la ghișeul de relații cu publicul.
· Întreaga activitate a colegilor noștri de la Petroșani, are, așadar, ca principali beneficiari locuitorii Văii Jiului, pensionari sau nu.
· A fost o muncă complexă, titanică, în ultimii ani, pe care au înțeles să si-o desfășoare profesionist, corect și onest, cu respectarea întocmai a legii, în slujba beneficiarilor, eficient, demn, fără să se plângă, deși motive ar fi fost.
· Pentru a putea rezolva toate aceste lucrări și în contextul unui deficit major de personal, colegii noștri au efectuat mii de ore suplimentare, neplătite. Iar compensarea acestora cu timp liber este, în practică, imposibilă, vorbind de un cerc vicios, în acest caz.
· În aceste condiții, ne regăsim în prezent în fața unui linșaj mediatic, și nu numai, la adresa acestor 10 oameni. Înțelegem contextul. Suntem într-o perioadă de pre campanie electorală. Tonul s-a dat de la București, prin vocea Ministrului Muncii, d-na Violeta Alexandru, care a început un război nejustificat cu funcționarii din Ministerul Muncii încă din primele zile ale mandatului. În urmă cu doua zile, în joc a intrat și Prefectul județului Hunedoara, domnul Vasilică Potecă, care, exclusiv în urma unei opinii exprimate într-un ziar local, a concluzionat, ante pronunțându-se, fără a avea vreo discuție și cu colegii noștri, că opinia autorului materialului ar fi cea corectă. Vizita la fața locului, verificările și discuțiile cu colegii noștri, vor avea loc, conform spuselor domnului Prefect luni, 24 februarie!!!! Însă dl. Prefect a validat, deja, a priori, prin poziția publică pe care a exprimat-o, în calitatea sa oficială, ideea introdusă în spațiul public că cele 10 colege ale noastre sunt inamicul public al pensionarilor.
· Antagonizarea publică, deliberată, sistematică, prin poziții oficiale, a pensionarilor și a funcționarilor care îi deservesc, nu poate aduce niciun beneficiu și nici nu poate avea vreun efect pozitiv asupra calității serviciilor publice pe care lucrătorii din casele de pensii sunt chemați să le presteze. “Dezbină și condu!” nu trebuie să fie principiul care să guverneze activitatea în Ministerul Muncii. Nu suntem nici adversari nici dușmani. Si noi avem părinți și bunici.
· Ne delimităm, totodată, de încercările politicienilor de la nivel central și local de angrenare a noastră, a funcționarilor publici, în orice luptă de natură politică. Presiunile tot mai mari de la zi la zi la care suntem supuși devoalează această intenție. Iar amenințările din spațiul public, la care domnul Prefect a înțeles să recurgă, întăresc convingerea noastră că despre o astfel de intenție este vorba.
· Ele trebuie să înceteze. Amenințările publice nu își au locul într-un stat de drept. Vă rugăm să încetați să mai încercați să ne intimidați.
· Nu este rolul nostru, al funcționarilor publici, să intrăm în jocuri politice. Înțelegem să continuăm să ne desfășurăm activitatea cu onestitate, profesionalism și imparțialitate, și doar cu stricta respectare a legii și principiilor ei.