Sistem medical subfinanțat, apel la ajutorul semenilor. Spitalele din Valea Jiului și nu numai se confruntă cu o situație fără precedent din cauza alertei de coronavirus. În fiecare zi crește numărul cazurilor persoanelor infectate cu acest temut virus, iar spitalele sunt la limita funcționării. În unele cazuri, cadrele medicale s-au îmbolnăvit și ele, iar în altele unitățile medicale nu au cele necesare pentru a acorda ajutor în condiții de siguranță.
Așa se face, că s-a apelat la mila publică. Semenii, cei care au avut nevoie de ajutorul cadrelor medicale sunt acum rugați să întoarcă favorul. Spitalele cer, cu disperare, ajutor, fie în bani, fie de echipamente necesare.
În 2017, Comisia Europeană arăta că sistemul medical din România este subfinanțat. Sistemul de sănătate din România suferă din cauza finanțării reduse, ba, mai mult, chiar și resursele disponibile sunt utilizate ineficient, în timp ce lipsa de informații îngreunează orice inițiativă de îmbunătățire a sistemului, arată un raport al Comisiei Europene, realizat împreună cu OCDE și Observatorul european pentru sisteme și politici de sănătate.
”Sistemul sanitar din România este caracterizat prin finanțare scăzută și utilizare ineficientă a resurselor publice, cu cele mai scăzute cheltuieli pe cap de locuitor ca pondere din PIB în UE. Lipsește acoperirea universală, deși populația neacoperită are acces la un pachet minim de servicii. Există și inegalități cu privire la accesul la servicii între populația din zonele rurale și cea din zonele urbane, ca și pentru grupurile vulnerabile. Eforturile recente includ crearea unor centre comunitare de îngrijire pentru a îmbunătăți accesul, inclusiv pentru populația romă. Cheltuielile „din buzunar” reprezintă o cincime din cheltuielile totale cu asistența medicală și includ plățile directe și plățile neoficiale. Acestea din urmă sunt considerate a fi larg răspândite și substanțiale, dar totuși greu de estimat, împiedicând efectuarea unor calcule de încredere pentru evaluarea ponderii reale a cheltuielilor private din domeniul sănătății. Accesibilitatea din punctul de vedere al costurilor este principalul motiv pentru nevoile nesatisfăcute de asistență medicală raportate”, arăta raportul Comisiei Europene în urmă cu 3 ani.
Tot atunci se menționa și că ” Eforturile de îmbunătățire a sistemului sunt îngreunate de lipsa de informații. Nu sunt date suficiente pentru a evalua calitatea asistenței, iar evaluarea tehnologiei medicale se află încă într-un stadiu de dezvoltare incipient. Nu există criterii clare pentru alocarea resurselor și sunt disponibile dovezi insuficiente pentru îmbunătățirea raportului cost-eficacitate. De asemenea, nu există un sistem în vigoare care să asigure o distribuire echitabilă a instituțiilor și a resurselor umane în domeniul sănătății în toată țara, pentru a depăși inegalitățile între zonele rurale și cele urbane”.
Și la începutul acestui an, ministrul Sănătății, Victor Costache, menționa că sistemul sanitar din România este pe roșu în toate sectoarele din cauza subfinanțării cronice.
“Această subfinanţare cronică a programelor de sănătate şi a tot ce înseamnă medicina din România ne-a dus la situaţia în care suntem – un sistem sanitar care este pe roşu în toate sectoarele, rapoarte critice justificate din partea Comisiei Europene şi trebuie să ne trezim, să nu ne mai furăm căciula. Subfinanţând medicina vom rămâne şi vom bate pasul pe loc”, a afirmat Victor Costache, la începutul acestui an.