Sute de hunedoreni fără card de sănătate. Deși de la mai sunt câteva zile până când cardul de sănătate devine obligatoriu, sute de hunedoreni nu au intrat în posesia acestui document care le atestă calitatea de asigurat.
“Am stat trei ore la ghișeul Casei de Sănătate de la Petroșani cu programare făcută și când am ajuns într-un final în cabinet mi s-a spus că nu am card de sănătate pentru că în perioada în care s-au tipărit nu am avut calitatea de asigurat că nu aveam loc de muncă. Nici nu știu ce trebuie să fac pe viitor”, a declarat o femeie din Uricani.
Persoanele care, din motive religioase sau de conştiinţă, refuză utilizarea cardului de sănătate, vor solicita, la casa de asigurări de sănatate în evidenţa căreia se află, o adeverinţă de înlocuire a cardului de sănătate. Această adeverinţă are valabilitatea de trei luni.
Din 1 mai orice serviciu medical din pachetul de bază va fi acordat pe baza cardului de sănătate, potrivit normelor metodologice de aplicare a contractului cadru, care au intrat în vigoare la 1 aprilie.
Astfel, potrivit noilor reglementări intrate în vigoare la 1 aprilie, în asistenţa medicală primară si in asistenţa medicală ambulatorie de specialitate de medicină dentară utilizarea cardului naţional de sănătate se face la momentul acordării serviciilor medicale.
În asistenţa medicală ambulatorie de specialitate, pentru specialităţile clinice, cardul va fi utilizat la momentul acordării serviciilor medicale.
În asistenţa medicală ambulatorie de specialitate pentru specialităţile paraclinice utilizarea cardului naţional de asigurări sociale de sănătate se face, astfel: pentru analize de laborator, prezentarea cardului de sănatate se face la momentul recoltării probelor în punctele de recoltare proprii ale furnizoriilor de investigaţii paraclinice, iar pentru serviciile medicale paraclinice – investigaţii de radiologie, imagistică medicală, explorări funcţionale şi medicină nucleară – utilizarea cardului se face la momentul efectuării investigaţiilor.
În caz de spitalizare continuă, utilizarea cardului se face la internarea şi externarea din spital, cu următoarele excepţii: la internare dacă este o urgenţă medico-chirurgicală şi în caz de transfer de la un spital la altul.
La nivelul județului Hunedoara sunt peste 20 de mii de persoane care încă nu și-au ridicat cardul național de sănătate. Ultima zi în care locuitorii din Valea Jiului pot intra în posesia cardului este ziua de joi, 30 aprilie.
Monika BACIU