Nor de fum peste CEH. Dacă specialiştii ar lucra şi dacă guvernul ar renunţa la 20 de kilometri de autostradă ar fi bani pentru retehnologizarea minelor viabile din cadrul Complexului Energetic Hunedoara. Tiberiu Balint, vicepreşedintele PNL Hunedoara, este de părere că Guvernul aşterne un nor de fum peste Complexul Energetic Hunedoara până vor trece alegerile prezidenţiale. În urmă cu câteva zile, se anunţa faptul că oficialii CEH au semnat un contract cu chinezii în valoare de 270 de milioane de dolari. Balint este de părere că totul s-a realizat ilegal în condiţiile în care contractul a fost atribuit fără a se organiza o licitaţie.
“Am văzut o euforie din partea Partidului Social Democrat cum că s-ar fi semnat în China, nu am văzut contractele, nu au existat licitaţii pentru aceste contracte, o investiţie în valoare de 270 de milioane de dolari pentru Complexul Energetic. Fac câteva precizări din ceea ce au spus domnii de la PSD care asigură integral conducerea Complexului Energetic şi anume că aceste investiţii nu asigură în nicio măsură supravieţuirea CEH. Ele vin doar pentru modernizarea unor grupuri la centrala termoelectrică de la Mintia care nu funcţionează nici astăzi la capacitate cu grupurile pe care le are. Mai mult decât atât, aduce CEH o povară de circa 20 de milioane de dolari pe an care trebuie rambursaţi, pentru că ceea ce nu spun domnii de la PSD este că nu sunt cadou, ci sunt bani care trebui daţi înapoi şi trebuie plătiţi pentru nişte bunuri care nu au fost licitate. Nu cunoaştem care e valoarea reală la licitaţie într-o piaţă concurenţială a unui grup modernizat la centrala Mintia. S-ar putea să fie de 30 de milioane de dolari şi chinezii să ni-l dea cu 60 pentru că nu a fost licitaţie. Tot ceea ce au spus e că ne dau cu o dobândă de 2%, dar preţul nu cumva este dublu sau triplu faţă de cât s-ar fi obţinut la o licitaţie. Mai mult decât atât, problema preţului cărbunelui nu este rezolvată. Aceasta se rezolvă prin tehnologizarea minelor, nu prin adăugarea unor grupuri pe care unele le taie de la Mintia şi le dau la fier vechi şi pe altele le pun la loc. Deci eu cred că se înceracă a pune un nor de fum până trec alegerile peste situaţia deloc uşoară a Complexului Energetic. În paralel cu investiţiile în Complexul Energetic trebuie ca cărbunele să fie declarat resursă strategică şi preţul energiei electrice de pe termo să fie reglementat şi introdus într-un coş”, a declarat vicepreşedintele PNL Hunedoara, Tiberiu Balint.
Potrivit acestui Guvernul nu a ajutat în niciun fel entitatea energetică din judeţul Hunedoara.
“Guvernul nu a făcut nimic să dea o ordonanţă să reglementeze energia de pe termo, să reglementeze preţul pe care îl are cărbunele, mai mult decât atât nu s-a rezolvat absolut nimic cu tot ceea ce au promis ca investiţii în minele din Valea Jiului, vin polonezii, nu vin polonezii, e bună licitaţia, nu e bună licitaţia. E aceeaşi poveste de doi ani şi jumătate, asta se numeşte incompetenţă. A ţine doi ani de zile o documentaţie sau a avansa doi anid e zile ca să vezi la sfâşit când urmează să se facă licitaţia că nu e bună, că ai un singur ofertant asta nu înseamnă că ţi-au făcut treaba. Asta înseamnă incompetenţă în rândul celor care au făcut aceste documentaţii”, a mai subliniat Balint.
Parlamentarii pot ajuta, soluţiile sunt la coducere
Vicepreşedintele PNL Hunedoara este de părere că parlamentarii pot veni cu iniţiative legislative care să salveze CEH, însă soluţiile sunt la specialiştii din cadrul entităţii energetice.
“Pot să iniţieze această iniţiativă, însă ea nu poate fi făcută doar de parlamentari şi nici nu trebuie făcută doar de parlamentari. Ea trebuie să vină din nevoile pe care le are Complexul Energetic şi asta înseamnă că trebuie să vină de la conducerea CEH. Dacă CEH nu îşi identifică nevoile, nu parlamentarii o vor face pentru că sunt nepricepuţi în ceea ce înseamnă sistemul energetic. Noi suntem din afară şi putem doar să dăm unele note acţiunilor care se întâmplă înăuntru, de faptul că se semnează de primul ministru ilegal anumite contracte, fără licitaţie sau alte aspecte. Soluţiile trebuie să vină din interiorul celor care conduc sau sunt în forurile decizionale ale CEH. Ei trebuie să ştie ce e mai bine pentru ei şi ce trebuie să ceară pentru ca acest complex să meargă bine. Din cauza acestor intervenţii ale oamenilor politici Complexul a ajuns şi minele şi termocentralele acolo unde sunt, pentru că le fac ori cu scop electoral ori pentru beneficii materiale. După aproape 2 ani şi şase luni în care complexul a fost condus de PSD pentru că din mai 2012 când USL-ul a preluat Guvernul de atunci complexul este condus de PSD. La 1 noiembrie când s-a creat CEH toţi erau PSD. În momentul în care o să lase partea politică şi electorală la o parte şi o să îşi dea mâna ca să pună în practică ceea ce specialiştii vor pentru acest CEH. Nu cred că sunt mai importanţi 20-30 de kilometri de autostradă care se licitează cu 70 de milioane de euro decât investiţiile la CEH. Renunţînmd la 20 de kilometri de autostradă se fac toate investiţiile din banii guvernului în minerit urmând ca beneficiile să fie semnificative ulterior”, a mai spus Balint.
Balint spune că guvernul ar trebui să renunţe la 20 de kilometri de autostradă pentru a rezolva problema minelor din Valea Jiului.
Monika BACIU