Clopoţelul de început de an şcolar a sunat, la Petroşani, în parcul central Carol Schretter. Mii de copii din municipiul Petroşani s-au întâlnit cu profesorii lor în parc, aşa cum se întâmpla în fiecare an. Frumos îmbrăcaţi, cu flori în mână, dar şi cu emoţii, elevii au paşit într-un nou an şcolar în care vor învăţa multe lucruri noi.
“Acum trec în clasa a IX-a. Am emoţii, vreau să îmi cunosc colegii şi noii profesori. Vreau ca în această etapă din viaţă să acumulez cât mai multe cunoştinţe ca să pot avea o carieră”, ne spune o elevă de clasa a IX-a. Alţii acum păşesc în clasa a IV-a. pentru ei noutăţile sunt legate de materiile pe care le vor învăţa. “Abia am aşteptat să încep şcoala. Vreau să mă revăd cu colegii şi cu doamna învăţătoare şi aştept să învăţ lucruri noi”, ne spune un elev de clasa a IV-a. La fel ca în fiecare an, deschiderea festivă a avut loc în prezenţa primarului municipiului Petroşani, Tiberiu Iacob Ridzi.
“Este un moment foarte important pentru comunitatea noastră şi pentru fiecare dintre noi în mod special. Pentru copii, părinţi, profesori şi implicit pentru administraţie. Astăzi este o zi încărcată de emoţie, este o zi importantă care rămîne întipărită în mintea fiecărui copil care păşeşte pentru prima dată în şcoală. Emotile cele mai mari cred că le au cei de la clasa zero şi clasa întîi dar cu siguranţă cele mai mari emoţii le au părinţii şi profesorii pentru că urmează un nou an, un nou drum pe calea modelari şi educări copiilor care sînt pînă la urma singura noastră bogăţie pe acest pămînt şi această legătură strînsă între familie, şcoală, comunitate nu poate fi zdruncinată de nimeni şi de nimic chiar dacă în aceste zile ni se prezintă la televizor alte modele şi alte căi de urmat. Sunt convins că dumneavoastră în familie şi în şcoală şi în biserica veţi rămîne în această credinţă că acestea sunt valorile adevărate. Mulţumesc că sunteţi aici împreună şi ne bucurăm de acest moment important în fiecare an, un moment de bucurie, de speranţe şi de vise pe care fiecare dintre noi le are la început de an şcolar. Mulţumesc părinţilor, profesorilor pentru eforturile pe care le fac în fiecare zi pentru că fiecare dintre acesti copii minunaţi să fie pregătiţi pentru viaţă cît mai bine. Pe copii vreau să îi felicit şi să îi încurajez să fie cuminţi şi ascultători şi să înveţe bine şi să nu uite niciodată părinţilor şi profesorilor faptul că fac ceea ce este mai bine pentru ei pentru că acum ei nu înţeleg bine aceste lucruri. Speram să fie mai bine pentru fiecare dintre noi şi să poată să crească într-un oraş frumos, într-un climat frumos şi într-o armonie de care ei au atît de multă nevoie”, a declarat primarul municipiului Petroşani, Tiberiu Iacob Ridzi.
La deschiderea noului an şcolar au participat şi părinţiişi bunici. Emoţionaţi, aceştia le-au transmis gândurile lor bune copiilor şi multă putere de muncă în noul an şcolar.
“Începerea anului şcolar este un moment aşteptat cu multă bucurie şi emoţie de către cei care păşesc pentru prima dată pe băncile şcolii, pînă la cei care încheie un ciclu de învăţămînt. Odată cu intrarea tari noastre în rîndul ţărilor eurocomunitare, a dat posibilitatea accesări programelor de învăţămînt european, a dat posibilitatea modificării programei şcolare şi la cerinţele europene dar totodată a adus şi o influenţă negativă care s-a manifestat în rîndul elevilor din aceste state, de la indisciplina, absenteism şi pînă la acte de violenţă antisocială. Nu este suficient ca în programa de instruire a celor care se afla astăzi la şcolă numai dăruirea corpului profesoral. Este nevoie şi de implicarea noastră a părinţilor care avem un rol important în instruirea generaţiei de astăzi şi a generaţiei de mîine”, a spus Constantin Jujan, reprezentantul părinţilor.
Şi reprezentanţii Inspectoratului Şcolar al Judeţului Hunedoara au fost prezenţi la deschiderea festivă. Aceştia au adresat câteva cuvinte elevilor, profesorilor, dar şi părinţilor.
“Începutul acestui an şcolar ne reuneşte în spatele captivant al şcolii pe toţi aceea care sîntem însufleţiţi de lumină cunoaşteri dobîndită în şcoală, părinţi, elevi profesori. Dragi elevi, fiecare pas făcut pentru cunoaştere constitue o treaptă în devenirea dumneavoastră. Educaţia conţine un efort susţinut, conştientizarea că locul vostru în societate depinde de abilităţile şi competentele dobîndite în şcoală care au menirea să conducă la selectarea realelor valori. În acest context obtimismul şi elanul specific vîrstei se vor înscrie şi în acest an şcolar 2014-2015 în tradiţia bogată a şcoli hunedorene. Le adresăm un bun venit elevilor clasei pregătitoare care trăiesc acum clipe încărcate de emoţie. Celor care sunt în clasa a V-a şi care vor căuta imaginea doamnei învăţătoare în cîmpul noilor profesori şi elevilor care păşesc pragul învăţămîntului liceal. Tuturor elevilor sosiţi dintr-o vacanţă binemeritată le dorim un an şcolar fructuos încununat cu dobîndirea de noi cunoştinţe care să le sporească universul cunoaşteri. Dragi părinţi implicarea dumneavoastră în şcoala este deosebit de importantă, de aceea vă adresăm rugămintea de a fi alături de noi în actul educaţional. De a ne sprijini în dorinţa noastră de a forma elevi în spiritul educaţional. Scriitorul Vasile Voiculescu spunea ”poţi ridica şcoli cu ziduri de cetate şi trimite mii de dulapuri de cărţi. Ele vor fi doar simulatoare de cultură dacă nu vine omul să pună zidurile în slujba vieţi şi să facă să se ridice din foile uscate ale cărţilor forţa”. În spiritul acestor cuvinte credem că doar cadre didactice pregătite şi care pot asigura direcţia unui învăţămînt de calitate şi performanţă. Învăţămîntul românesc promovează calitatea procesului instructiv educativ, condiţie necesară performanţei în unitatea spaţiului ancorat în universalitate.
Viitorul unei ţări trebuie construit prin educaţie iar de aceea rolul fiecăruia dintre noi este major şi credem în misiunea echipelor manageriale din şcolile hunedorene, în potenţialul celor implicaţi în procesul de învăţămînt şi în dăruirea acestora. Exprimam convingerea că reprezentanţii comunităţii locale vor veni în întîmpinarea necesitaţilor unităţilor locale pentru că parteneriatul scoala-familie să aibă cele mai bune rezultate”, a spus Marinică Pârvănescu, inspector şcolar ISJ Hunedoara. După deschiderea festivă, fiecare elev a plecat la şcoala la care învaţă. Aici s-au întâlnit cu profesorii care îi vor îndruma pentru încă un an şcolar.
Monika BACIU