Ministrul Andrei Gerea nu vine în Valea Jiului, nu deocamdată pentru că are proiecte foarte importante pentru România. Doi lideri de sindicat se află în continuare în greva foamei şi cer să vină ministrul Gerea aici pentru a clarifica situaţia în care se află Complexul Energetic Hunedoara. După două ore de discuţii cu Emil Floruţ, liderii ortacilor au ajuns la o singură concluzie: MINERITUL SE VA ÎNCHIDE ÎN ANUL 2018.
“După două ore de negocieri cu directorul general, soluţiile sunt zero. Soluţiile pe care ni le dă nouă sunt şi duc spre închiderea mineritului în 2018. încearcă să ne dea explicaţii, dar nu au nicio acoperire pentru că eu zic că soluţia reală este în mâna premierului şi a guvernului. Aici la CEH nu mai sunt soluţii, degeaba încearcă să vină să ne explice să ne mai târâm pînă în 2018 ca să finalizeze în 2018 mineritul din Valea Jiului. Eu în continuare cer să vină reprezentantul Guvernului, ministrul Gerea să vină în Vale să ne dea soluţia de salvare a Văii Jiului şi a mineritului”, a declarat Vasile Păduraru, lider de sindicat.
Ministrul Energiei, Andrei Gerea, are treburi mai importante pentru România, nu vine zilele acestea în Valea Jiului.
“Cred că domnul Floruţ le-a explicat deja (faptul că mineritul nu se închide în anul 2018-n.r.). Dacă va mai fi nevoie le voi mai spune şi eu, deocamdată nu pot veni în Vale, am nişte acţiuni extrem de importante pentru România, dar intenţionez. Aşa cum am promis, periodic voi veni să discut cu oamenii”, declară Andrei Gerea, ministrul Energiei.
Liderii de sindicat susţin că Emil Floruţ, actualul director al CEH confundă Complexul Energetic Hunedoara cu propria sa societate. Mai mult protestatarii cer ca opoziţia să facă front comun pentru a salva Valea Jiului.
“Actualul director general nu are soluţii pentru CEH, el este venit din Bihor, nu cunoaşte judeţul Hunedoara, nu cunoaşte sistemul de exploatare, el a venit, e pus de actualul ministru Gerea pe scaunul de director general, vine şi confundă mineritul cu o societate privată a dumnealui. Probabil nu este conştient că CEH susţine o întreagă activitate a întregului judeţ Hunedoara şi probabil dânsul îşi va bate joc cum şi-au bătut joc şi ceilalţi directori generali. Am ajuns la sfârşit de ani care vine în faţa noastră şi ne spune că problemele sunt rezolvabile prin societăţi europene, nu sunt soluţii de viabilizare a Complexului. Ceea ce au discutat la Bruxelles şi nu vrea să spună nimeni este că în 31 decembrie 2018 este termen final pentru ceea ce înseamnă huilă energetică şi complex energetic din întreg judeţul. Fac apel la întregii factori de decizie să facă front comun pentru că încă se mai poate salva acest complex energetic chiar dacă nu se poate prin desprindere. Se poate prin unirea forţelor tuturor. Directorul general ne minte ca pe nişte copii proşti şi crede că ne dă bombonica şi mai amânăm pe încă o perioadă de doi ani şi jumătate”, a declarat Ioan Ciubotaru, lider de sindicat Mina Vulcan.
Sindicaliştii îi cer ministrului Gerea să aibă demnitate pentru a veni în Valea Jiului.
“Sunt plătiţi pentru a ne minţi şi a ne duce în eroare. Noi nu avem buget şi dumnealui susţine că avem buget. Ministrul Gerea trebuie să vină de urgenţă în Valea Jiului pentru că în luna mai a promis în această curte că CEH va avea viitor până în anul 2024-2030 cu finalitate. Sper că va avea bărbăţia necesară şi va fi factorul uman şi că prin acel protocol îl va face cu punct de finalizare anul 2024. Eu sper că va avea demnitatea şi va veni în Valea Jiului, dacă nu vom continua protestul. Suntem trataţi cu spatele de 25 de ani”, a mai spus Ciubotaru.
Ministrul vede destabilizare
Ministrul Energiei Andrei Gerea susţine că prin aceste mişcări de protest se încearcă destabilizarea Complexului Energetic Hunedoara.
“S-a dat un comunicat foarte clar. Am vorbit cu unul dintre grevişti şi i-am explicat încă odată, i-am rugat pe toţi să renunţe la a mai face politică în detrimentul celor cărora după cum clamează le reprezintă interesele. La nivelul CEH s-au înregistrat progrese palpabile, ne ţinem de plan, în perioada imediat următoare vor mai fi şi alte măsuri pozitive, deci nu înţeleg de ce se doreşte destabilizarea CEH şi ruperea unui echilibru fragil într-un moment în care suntem pe calea cea bună. Să înţelegem că există supărarea ca în urma prezentării planului la Bruxelles vom transmite notificarea pentru transformarea ajutorului de stat în ajutor de restructurare şi care va duce la continuarea activitaţii”, a mai declarat ministrul Andrei Gerea
Minsitrul vede stabilitate în condiţiile în care datoriile Complexului Energetic Hunedoara cresc galopant. Acestea au ajuns la fabuloasa sumă de 900 de milioane de lei, iar tocmai astăzi la Tribunalul Hunedoara se judecă cererile de intrare în insolvenţă a societăţii.
Monika BACIU