Ursul mai important decât omul. În urmă cu două luni de zile un urs a terorizat mai multe familii din Dâlja. Animalul a fost împuşcat după ce a intrat într-o gospodărie. La două luni de la eveniment, reprezentanţii Ministerului Mediului pun mai presus viaţa ursului decât cea a omului. URSUL ESTE O SPECIE PROTEJATĂ PRIN LEGE, OMUL ESTE DOAR O SPECIE.
„Speciile Ursus arctos, canis lupus şi felis silvestris sunt înscrise în anexa nr. 2 la convenţia privind conservarea vieţii sălbatice şi a habitatelor naturale din Europa, adoptată la Berna la 19 septembrie 1979, la care România a aderat prin legea nr. 13/1993. în condiţii justificate, autoritatea publică centrală pentru protecţia mediului poate acorda derogări, prin ordin al conducătorului autorităţii, cu avizul prealabil al Academiei Române cu condiţia să nu existe o alternativă acceptabilă, iar măsurile derogatorii să nu fie în detrimentul menţinerii populaţiilor speciilor respective într-o stare de conservare favorabilă în arealul lor natural şi numai în anumite condiţii”, se arată în documentele Ministerului Mediului.
Faptul că mamiferul este mai presus decât omul reiese chiar din spusele celor de la ministerul de resort.
“Derogările nu se acordă dacă există riscul ca acestea să aibă un impact negatic semnificativ, de ordin calitativ sau cantitativ, asupra populaţiei care face obiectul derogării. Derogările se acordă fie în scopul protecţiei speciilor sălbatice de floră şi faună, fie în scopul prevenirii unor pagube importante, în special asupra culturilor agricole, animalelor domestice, fermelor, pădurilor, exploataţiilor piscicole, apelor şi altor bunuri, fie în intersul sănătăţii securităţii publice au pentru raţiuni de interes social şi economic şi consenţie benefice de importanţă majoră pentru mediu, fie în scop de cerectare ştiinţifică şi educaţie. Implementarea procedurii de derogare permite, în condiţii strict controlate, într-o manieră selectivă şi într-o măsură limitată, capturarea sau deţinerea unui număr limitat şi specificat de exemplare din speciile de interes naţional şi comunitar, care necesită o protecţie strică”, se mai arată în document.
Proiectul de ordin pentru aprobarea derogărilor în cazul speciilor de urs, lup şi pisică sălbatică stabileşte un număr maxim de intervenţie, în baza unui studiu annual de evaluare a efectivelor populaţiilor carnivore mari din România. În ţară există o populaţie de aproximativ 5800-6200 de exemplare.
Monika BACIU