.Index Actualitate Administratie

După OPT ani, Primăria Petroşani a primit bani de la Consiliul Judeţean Hunedoara

IMAG1021Primăria Petroşani a primit bani de la Consiliul Judeţean Hunedoara după OPT ani de zile. Suma alocată de instituţia judeţeană nu este deloc de neglijat, mai ales că banii ar putea fi folosiţi pentru două proiecte de urgenţă majoră. După aproape 10 ani în care administraţia locală de la Petroşani nu a primit bani de la Consiliul Judeţean, în cadrul şedinţei de săptămâna aceasta localităţii i-au revenit 1,2 milioane de lei.

 

 

“Pentru prima dată, la Petroşani, Consiliul Judeţean a alocat o sumă de bani foarte importantă pentru sume de echilibrare. Este vorba de 1,2 milioane de lei, bani care în urma discuţiilor care le-am avut cu domnul preşedinte analizăm în continuare dacă îi vom folosi şi dacă vremea ne permite vom asfalta o porţiune din şosaua de centură, dacă nu, avem o prioritate foarte mare în acest moment. Este vorba de achiziţia de centrale pe gaz pentru şcoli, iar din resurse proprii  vom aloca banii necesari pentrua sflatarea şoselei de centură. După opt ani de zile, Primăria municipiului Petroşani primeşte bani şi de la Consiliul Judeţean”,  a declarat Tiberiu Iacob Ridzi, primarul municipiului Petroşani.

 

 

Preşedintele Consiliului Judeţean Hunedoara, Adrian Davis, susţine că alocarea financiară s-a făcut în baza necesităţilor localităţii, care sunt stringente faţă de problemele altor administraţii locale.

 

“Avem o strănsă legătură instituţională cu primăria Petroşani şi toate primăriile din judeţul Hunedoara, astfel am aflat de cele mai probleme cu care se confruntă primăria municipiului Petroşani. Am avut resursele financiare, banii au venit de la Guvernul României, din cotele defalcate şi TVA, au venit banii pe o formulă pe OUG 911/2015, 80% din bani au fost alocaţi direct de către Finanţele Publice Hunedoara, din păcate municipiul Petroşani nu a primit decât 5000 de lei, astfel încât am propus consilierilor judeţeni să fie de acord cu alocarea sumei de 1,2 milioane de lei către Primăria Petroşani. Ambele proiecte sunt de maximă urgenţă, trebuie să vorbim cu celeritate, indiferent că e vorba de copiii din şcoli să nu aibă căldură în această iarnă, dar şi drumul de centură deserveşte cel puţin 100.000 de locuitori ai Văii Jiului, dar şi multe alte persoane care trazitează municipiul în drumul lor către alte localităţi”,  a declarat Adrian David, preşedintele Consiliului Judeţean Hunedoara.

 

Tiberiu Iacob Ridzi susţine că în aceşti opt ani a făcut nenumărate solicitări către Consiliul Judeţean Hunedoara pentru a i se aloca bani, însă de fiecare dată răspunsul a fost unul negativ.

 

“Nu era îndestulător bugetul local, de fiecare dată am făcut solicitări, dar mereu ni s-a spus că sunt alte priorităţi, motivaţia exactă nu o ştiu. Am primit în vreo doi ani de zile sume cuprinse între 200 de mii sau 400 de mii de lei”, a mai spus Ridzi.

 

Încă două localităţi din Valea Jiului au primit bani pentru echilibrarea bugetelor locale.

 

“Principiile care au stat la baza alocărilor bugetare din şedinţa de ieri au făcut ca şi alte administraţii locale din Valea Jiului să primească bani, Vulcanul şi Uricaniul au primit câte 200 de mii de lei, bani care îi vor folosi pentru infrastructură rutieră”,  a mai subliniat David.

 

Banii alocaţi de Consiliul Judeţean Hunedoara primăriei Petroşani sunt destinaţi pentru achitarea arieratelor provenite din neplata cheltuielilor de funcţionare şi/sau de capital, în ordinea cronologică a vechimii arieratelor, pentru  susţinerea programelor de dezvoltare locală și pentru susținerea proiectelor de infrastructură care necesită cofinanţare.

 

 

Monika BACIU

 

 

 

 

 

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.