.Index Actualitate Politica

D I S C U R S INVESTIRE GUVERNUL CIOLOȘ

vochitoiu-haralambieVă vorbesc astăzi în numele UNPR, primul partid care a transmis public susținerea fără echivoc, sprijinul apriori pentru această formulă guvernamentală, ca propunere a Președintelui României, domnul Klaus Iohannis.

Am fost, de fapt, consecvenți! Am declarat – și ne-am ținut de cuvânt – că vom sprijini instituția Președinției și pe Președinte în demersurile ce țin de siguranța României și interesul național. Așa am zis, așa facem!

Și datorită acestei determinări a UNPR, guvernul din care am făcut parte a reușit să atingă cele mai bune performanțe economice obţinute de un guvern de la revoluția din 1989 şi până astăzi. Și datorită statorniciei noastre ca formațiune politică și a comandantului nostru domnul general Gabriel Oprea, România are astăzi o Strategie Națională de Apărare. Și tot datorită cuvântului dat şi respectat de UNPR, guvernul Ponta a rezistat la toate moțiunile de cenzură sau simple depuse de partidele aflate vremelnic în opoziție politică cu acesta.

Sigur că azi, pentru o echipă nou-formată începe un drum, pentru altă echipă guvernamentală se încheie un capitol. Până astăzi echipa PSD – UNPR s-a dovedit a fi o echipă performantă, cea mai performantă, spun statisticile. Cei de azi ies din scenă, ies cu fruntea sus!

Sarcina celor care pleacă azi la drum, nu va fi simplă. Mai ales că românii nu prea mai au rabdare! Așteaptă de 26 de ani să fie mulțumiți în țara lor. Între timp, vreo 3-4 milioane și-au luat soarta în mâini și au plecat în bejanie în lumea largă. Aceștia sunt principalii investitori în economia românească. De asta și nu numai, acestora trebuie să le acordăm toată atenția. Dreptul acestora de a se exprima cu privire la mersul treburilor în societate inclusiv prin vot și cum se cheltuiesc cele 5-6 miliarde de euro pe an, pe care ei le trimit în țară, sunt cereri legitime. Așa cum la fel de legitimă este dorința oamenilor să facem ca banii furați de la români – de la Revoluție încoace – să se întoarcă la ei, la români.

Munca începută de instituțiile statului cu sprijin guvernamental trebuie să continue, astfel încât flagelul corupției să fie eradicat!

Astăzi nu doar instalăm un nou guvern, sunt convins că astăzi este punctul de plecare într-o schimbare profundă a clasei politice românești și poate a societății în ansamblul său.

Am avut ocazia, în cei aproape 3 ani de când sunt parlamentar să-mi dau seama că majoritatea colegilor sunt oameni de bună credință, care vor binele acestei țări. Cred, în același timp, că dușul rece pe care ni l-a aplicat societatea românească este bine venit. Poate aveam nevoie de acest input pentru o resetare a sistemului politic.

Dumneavostră, cei cărora astăzi vă transferăm încrederea noastră, sper să fiți roțile motrice ale acestei schimbări. Sperăm că vă veți ridica la nivelul așteptărilor noastre și mai ales ale românilor. Misiunea dumneavoastră deși este limitată temporal este nelimitată factual. De aceea, în acest an, nu prea veți avea timp de odihnă, de sărbători ci doar de muncă. Muncă nobilă în slujba poporului nostru.

Fiiți modele pentru noi. După un an de zile să fixați standarde superioare în administrația centrală de la care să nu abdice nimeni. Valorificați această șansă istorică, pe care o aveți, pe care o avem, aceea de reconciliere cu societatea românească în ansamblul ei.

În noi, progresiștii, veți avea un important sprijin, noi fiind primii care „am pariat” pe dumneavoastră, în timp ce alții mai stăteau pe gânduri. Înțelegeți, deci, că vrem neapărat să reușiți!

Progresul trebuie să fie deviza următoarei perioade istorice în România.

Să gândim progresist, să credem în progres și să creăm progres! Când spun să facem progrese, gândul mă duce către locuitorii marilor metropole ale României, dar și la locuitorii periferiilor, ai comunelor și zonelor defavorizate ale României, acolo unde Europa cu standardele ei se lasă încă așteptată!

Să fim lături de toți românii, asta înseamnă progres în viziunea UNPR. Noi progresiștii, înțelegem că azi, alături de aliații noștri din Alianța de Centru stânga – PSD, dar și de ALDE, PNL, UDMR și celelalte forțe politice parlamentare, pornim într-o încercare de a găsi un nou drum României, sau parafrazându-l pe Hanibal, să-i facem unul. Un drum pe care copiii și nepoții noștri, ai tuturor românilor, să fie mândri să pășească. Însă, pe acest drum trebuie să ținem cont de câteva realități.

Clasa de mijloc, acest ciment social, nu mai există practic în România, din păcate azi. În România, azi sunt săraci și angajații. Sunt angajați care câștigă 5, 6, 7 sute de euro pe lună, dar au cheltuieli care depășesc aceste sume. Dacă acum 5 – 6 ani când s-au angajat acești oameni, cei 600 de euro erau îndestulători, astăzi din cauza creșterii ratelor la bănci și a prețurilor la toate utilitățile: gaze, energie electrică, apă potabilă și canalizare, cei 600 de euro devin insuficienți. Ce să mai vorbim de cei care trăiesc cu salariul minim pe economie, sau majoritatea pensionarilor care numai ei știu cum întind de bani de la pensie la alta.

Peste toate, cea mai stringentă problemă este găsirea, ocuparea primului loc de muncă de către un tânăr în România. Cred că fiecare din cei ce suntem aici, avem o rudă, un prieten, o cunoștință ce a fost nevoită să plece să câstige o pâine în afara țării. Pentru a da o șansă tinerilor ce au plecat și în aceșasi timp, celor ce nu au plecat, avem o lege, a primului loc de muncă, pentru tinerii cu vârsta cuprinsă între 16 și 29 de ani, proiect ce mai are nevoie doar de votul final în Camera Deputaților și începând cu 1 ianurie 2016, poate duce la ocuparea a cel puțin 50.000 de locuri de muncă pentru tinerii între 16 și 29 de ani.

De asemenea, avem pe circuitul legislativ un proiect perfect sustenabil, denumit generic a 13-a pensie. Proiectul prevede ca pensionarii ce au pensia sub salariul minim pe economie să primească suplimentar, o dată pe an, în ce lună calendaristică doresc dumnealor, un supliment de 50% din pensie. Sigur, prima întrebare, perfect pertinentă: de unde bani? Am făcut deja toate calculele și este nevoie de aproximativ 45 de milioane euro pe an. Doar acum stau nerecuperate aproximativ 300 de milioane de euro de la infractorii deja dovediți cărora le-au fost sechestrate averile ilicite – deci sunt bani pentru vreo 6 ani. Dacă vom începe odată, cât mai repede și impozitarea marilor averi, proiect de la care UNPR nu a abdicat, vom avea surpriza plăcută, că pe lângă cea de-a 13-a pensie, vom avea bani și pentru sănătate și pentru învățământ și pentru dezvoltarea infrastructurii de transport auto, feroviară și aeronautică.

Obiectivele şi așteptările noastre în domeniile economico-industrial, energetic și al resurselor minerale se îndreaptă către crearea unei societăţi capabile să gestioneze şi să folosească resursele în mod eficient, să valorifice la maxim competenţele şi potenţialul propriu de inovare, asigurarea protecţiei mediului, sustenabilităţii, prosperităţii și sporirea avuţiei naţionale.

Politicile pe care le susţinem trebuie să vizeze stimularea şi valorificarea întregii energii a populaţiei în slujba Progresului României, crearea şi dezvoltarea unui mediu de afaceri atractiv, menit să sporească fluxul investiţional, dezvoltarea pieţei concurenţiale şi evitarea concentrărilor economice, încurajarea şi facilitarea investiţiilor directe în activităţi productive pe termen lung ca surse de capital, know-how, tehnologie şi abilităţi de management.

Direcţiile strategice pe care le dorim trebuie să conducă spre transformarea României într-o Economie Circulară, prin abordarea activităţilor de producţie având la bază cultura reciclării, reducerea cantităţii de deşeuri şi folosirea deşeurilor ca resursă, exploatarea prudentă și raţională a resurselor minerale neregenerabile interne: aur, uraniu, wolfram, fier, cupru, huilă, lignit, sare și altele.

O prioritate o constituie stabilirea Nomenclatorului resurselor minerale de importanţă strategică, concentrarea activităţii de cercetare geologică pe resurse care generează avantaje competitive, limitarea exportului de minereuri şi concentrate, impunerea unor redevenţe diferenţiate, reutilizarea produselor tehnologice secundare şi a deşeurilor miniere şi redarea în circuitul economic a terenurilor la sfârșitul ciclului de exploatare.

În domeniul energiei primare urmărim realizarea unui Sistem Energetic Naţional Retrofit, prin continuarea utilizării combustibililor solizi în capacităţi modernizate inclusiv prin aportul tehnologiilor regenerabile, limitarea hidrocarburilor în termoenergetică, accelerarea programului de finalizare/extindere a centralelor nucleare şi, nu în ultimul rând, întărirea controlului strategic al statului asupra rețelelor naționale de transport.

Cu siguranță lista problemelor nu se închide azi aici. Foarte posibil ca pe viitor să constatăm că vor apărea și alte decizii majore, necesar a fi luate. Suntem aici și suntem deschiși pentru dialog în vederea găsirii celor mai bune soluții.

O să auziți că acest guvern este într-o criză de legitimitate. Vreau să spun tuturor celor interesați de starea democrației în România, că această preocupare este absolut legitimă. Pe de altă parte, vreau să vă spun că atâta timp cât noi avem încrederea românilor, care o transferăm prin vot secret, astăzi către dumneavoastră, pentru un program de guvernare cu obiective clar asumate, cred că această discuție este închisă. Atâta timp cât veți face ceea ce vă angajați în fața Parlamentului, adică a reprezentanților poporului român, sunteți perfect legitimați și legitimi.

Această problemă a legitimității poate fi pusă în discuție doar dacă, noi astăzi, vă dăm votul de încredere pentru un set de obiective și dumneavoastră veți face altfel sau altceva.

Succes domnule premier Dacian Cioloș, succes echipei dumneavostră. Avem nevoie, pentru progresul României și pentru bunăstarea românilor!

Vă mulțumesc.

 

 

București, 17 noiembrie 2015

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.