Investiţii, dar nu pe partea minieră. Cu pierderi de peste 400 de milioane de lei, Complexul Energetic Hunedoara are prognozate investiţii de aproape 200 de milioane de lei. 186.801.000 aceasta este valoarea oficială a investiţiilor, prognozată, în bugetul de venituri şi cheltuieli.
“Da, avem prognozate investiţii la Complexul Energetic Hunedoara. Banii sunt din resursele proprii. Am trei pagini de investiţii atât pentru partea energetică cât şi pentru partea minieră”, a declarat Emil Floruţ, directorul general al CEH.
Sunt surse care spun că investiţiile sunt cu preponderenţă în zona energetică şi foarte puţin în cea minieră.
“Sunt cuprinse invetsiţii, dar pentru energie, nu pentru partea minieră”, au spus sursele noatre.
În tot acest timp, minerii sunt solicitaţi să lucreze normal în luna decembrie pentru a asigura cărbunele necesar funcţionării celor două termocentrale. Sindicatele au cerut de nenumărate ori investiţii în zona minieră. Din cauza costurilor de exploatare ridicate sunt şi pierderile Complexului Energetic Hunedoara. Cel mai important aspect este că minerii îşi riscă viaţa în subteran.
“Un alt aspect pe care trebuie să îl avem în vedere este dirijarea tuturor resurselor financiare ale societăţii către asigurarea materialelor şi a pieselor de schimb în unităţile miniere”, a declarat Petre Nica, preşedintele Sindicatului Muntele.
Lipsa investiţilor din sectorul minier este resimţită acut de cei care intră zilnic în subteran pentru a scoate cărbune. Lipsurile în minele din Valea Jiului sunt mari şi cunoscute de ani de zile. Investiţiile au rămas la stadiul de intenţie şi cam atât. Anul 2016 îi va prinde pe nepregătite pe cei de la Complexul Energetic Hunedoara care nu au făcut niciun demers pentru a deschide noi capacităţi de producţie. Pentru lipsurile din subteran s-au dat şi amenzi în cursul acestui an. 26 de mii de lei a plătit Complexul Energetic Hunedoara pentru faptul că nu a asigurat condiţii de siguranţă pentru lucrătorii celor patru unităţi miniere.
Monika BACIU