Fostul ministru al Energiei, Lucian Bode, acuză fostul guvern de politizarea companiilor de stat. Fostul ministru susţine că Guvernul nu a făcut altceva decât să contribuie la căpuşarea companiilor de stat prin numirea unor manageri.
“Constat că aplicarea OUG 109/2011 privind managementul corporatist la comapniile de stat, s-a realizat printr-un management „privat” puternic politizat. Drept urmare Companiile de stat sunt puternic neperformante, perminţând astfel căpuşarea acestora. Majoritatea sunt companii mari, care trebuie să asigure stabilitatea economică a României. Angajările în companiile energetice continuă să se facă strict în baza carnetului de partid. Competenţele manageriale sau experienţa din sectorul energetic lipsesc cu desăvârşire. Datorită managementului ineficient şi al birocraţiei excesive, nu avem companii energetice româneşti extinse cu activitatea în afara graniţelor României”, susţine fostul ministru Lucian Bode.
Tot fostul ministru al Energiei, Andrei Gerea a subliniat în răspunsul oferit lui Lucian Bode că la Complexul Energetic Hunedoara, managerul a fost ales în baza ordonanţei corporatiste, nu pe baza carnetului de partid.
“În ceea ce priveşte criteriile de numire a noului director general al Societăţii Complexul Energetic Hunedoara SA menţionăm faptul că domnul Emil Floruţ a preluat funcţia de director general în data de 24.09.2015, fiind desemnat în această calitate printr-o procedură desfăşurată de societate în conformitate cu prevederile OUG nr. 109/2011 privind ordonanţa corporatistă a întreprinderilor publice, cu modificările şi competările ulterioare, procedură în care Consiliul de Administraţie a fost asistat de un consorţiu de firme specializate în recrutare resurse umane, format din Quest Advisors SRL şi Transearch International, anunţul conţinând criteriile de recrutare şi selecţie aflându-se postat pe site-ul Complexului Energetic Hunedoara”, a precizat fostul ministru al Energiei, Andrei Gerea.
Floruţ Emil, face parte din ALDE, acesta declarând că „actuala formaţiune politică ALDE se doreşte a fi o expresie românească a ALDE din Parlamentul European”, în care promovează interesele liberalismului: libertatea individuală, antreprenoriatul şi clasa de mijloc. De asemenea, Floruţ precizează că îşi doreşte ca în acest nou partid să se regăsească membri care nu şi-au găsit locul în alte formaţiuni politice, de-a lungul timpului.
Ce îl recomdandă pe Floruţ Emil
Potrivit CV-ului lui Emil Floruţ acesta doctor inginer în inginerie electrică, ioar din anul 2001 şi până în prezent a ocupat funcţia de expert consultant, cercetator asociat în cadrul Ministerului Justiţiei. Potrivit declaraţiei de avere completată în luna mai a acestui an, viitorul director general al CEH deţine un teren intravilan în Oradea în suprafaţă de 396 de metri pătraţi şi un teren intravilan în Miersig, Husasau de Tinca tot în judeţul Bihor acesta fiind obţinut printr-o donaţie. Emil Floruţ mai deţine şi două case de locuit în aceleaşi localităţi. Acesta conduce un autorutism Mercedes E 22o şi are un cont în bancă în valoare de 25.000 de lei. Totodată, acesta şi-a împrumutat şi propria firmă cu 150.000 de euro. Din postura de membru al Consiliului de Administraţie de la Termoficare Oradea Floruţ a obţinut un venit de 3600 de lei la care se adaugă pensia de la MAPN în valoare de 12.000 de lei annual. Alţi 24.000 de lei i-au intrat în cont de pe urma firmei Consultanţă/Expertize ACEES USA, EIT EU Hu.
Monika BACIU