Monica Iacob Ridzi este ctitorul Catedralei Sfântul Prooroc Ilie din Petroşani. Deputatul împreună cu familia sa sunt cunoscuţi pentru faptul că sunt apropiaţi de biserică. Pentru a susţine cultele religioase, Monica Iacob Ridzi, din postura de parlamentar a atras fonduri pentru realizarea sau reparaţiile unor biserici din municipiul Petroşani.
Linişte sufletească
Linişte sufletească, regăsită în Casa Domnului. În această perioadă de frământări sociale, credincioşii îşi regăsesc liniştea interioară la biserică. Biserica este locul unde preţ de câteva clipe ne deconectăm de la viaţa cotidiană, iar acolo ne rugăm pentru sănătate, linişte şi bunăstare. Şi aici, la biserici, există însă nevoi. Credincioşii au nevoie de o catedrală, iar la Petroşani a început de doi ani de zile construcţia Catedralei Sfântul Prooroc Ilie Tesviteanul. Deputatul Monica Iacob Ridzi este unul dintre ctitorii bisericii. Graţie intervenţiilor deputatului care susţine aceste proiecte, Guvernul a alocat o sumă importantă de bani pentru realizarea edificiului religios.
“De anul trecut am semnat un nou contract cu o altă firmă care să ducă la bun sfârşit aceste lucrări, cel puţin până la cota zero a bisericii mari din marea catedrală a Văii Jiului cu hramul Sfântul Prooroc Ilie Tesviteanul şi dacă anul trecut am primit printr-un amendament depus de doamna Monica Iacob Ridzi 250.000 de lei, anul acesta am primit deja 150.000 de lei cu promisiunea că dacă vom justifica cum trebuie şi vom respecta cele scrise de noi în cererea de finanţare e posibil ca în ultimul trimestru al anului acesta să mai primim o sumă de bani de la Secretariatul de stat pentru Culte prin efortul şi susţinerea proiectului nostru de către doamna deputat. De la Primăria municipiului Petroşani am primit 300.000 de lei, iar de la Consiliul Judeţean 40.000 de lei. Lucrările au început serios anul trecut, când erau la minus 4,90 adâncime, anul acesta suntem deja la 1,45, altarul e deja peste cota zero ceea ce pe noi ne determină să mergem pe aceeaşi linie a seriorizităţii, a transparenţei cu care justificăm şi cu care ne adresăm. Ceea de Dumnezeu a rânduit prin noi să facem la biserică, se regăseşte în această investiţie. Unii oameni doresc să meargă la Bucureşti să ne susţină aceste proiecte pentru că în felul acesta vor deveni ctitori şi binefăcători ai Casei lui Dumnezeu şi mă rog Bunului Dumnezeu să Îi răsplătească pe toţi şi ca Sfânta Patriarhie să includă cu timpul şi această biserică mare în rândul celor care se organizează pelerinaje. Am avut şi anul acesta o experienţă frumoasă cu aducerea raclei cu Sfintele moaşte ale Sfântului Nectarie şi au fost câteva mii de oameni foarte disciplinaţi şi care s-au închinat arătând mare râvnă la acest tămâduitor. Cred din tot sufletul să prin eforturile pe care le face doamna deputat şi reprezentanţii Primăriei Petroşani, Consiliul Local condus de domnul primar Tiberiu Iacob Ridzi, prin cei de la Consiliul Judeţean vom reuşi ca până în anul 2016 când avem autorizaţia de construcţie valabilă să putem să finalizăm biserica la roşu, ca apoi să începem finisările şi cele care trebuie pentru desfăşurarea cultului în biserica noastră creştin ortodoxă. De anul trecut am început să lucrăm mai serios pentru că doamna deputat Monica Iacob Ridzi ne-a susţinut la Bucureşti la secretariatul de stat pentru culte. Dumneai fiind în Camera Deputaţilor ne-a susţinut. Dacă ne va ajuta Dumnezeu să punem placa şi să punem piatra de temelie în acest an, anul viitor vom începe zidăria şi sperăm să meargă mult mai uşor pentru că oamenii vin cu încredere şi este mai uşor la zidărie. Nădăjduim că vor veni fonduri şi din alte părţi”, ne spune preotul Gabriel Bulf.
De numele Sfântului Prooroc Ilie Tesviteanul se leagă o serie de minuni.
Sfânta Varvara, ocrotitoarea minerilor
Sfânta Varvara este considerată ocrotitoarea minerilor, iar cum viaţa din Valea Jiului se învârte în jurul acestei meserii, în Petroşani se găseşte şi Biserica care poartă hramul Sfintei Muceniţe Varvara. Şi această mică bisericuţă din cartierul Aeroport are nevoie de reparaţii. Prin eforturile depuse de Monica Iacob Ridzi, aici au ajuns 100 de mii de lei. La biserica Sfânta Varvara din Petroşani se construieşte un altar de vară şi o capelă mortuară, iar banii vor fi folosiţi pentru continuarea lucrărilor.
“Permanent la Biserica Sfânta Varvara şi la Biserica Sfântul Gheorghe din Sălătruc sunt şantiere şi posibilităţile locale sau ale parohiei noastre sunt limitate în situaţia în care ne aflăm şi atunci apelăm la oamenii de bună credinţă cu rugăminţi insistente ca să ne ajute să putem continua şantierele pe care le-am început. Deja cu ajutorul lui Dumnezeu şi a oamenilor înţelegători biserica a devenit un complex şi bisericesc şi etnografic şi în anii trecuţi ne-am preocupat de construirea unei capele mortuare şi deasupra unui altar de vară şi deasupra clopotniţă pentru că se impune să mutăm clopotele mari din turla bisericii în noua clopotniţă pentru asigurarea securităţii bisericii, e turnul foarte înalt, intră în balans şi vrem să evităm o nenorocire şi în acest scop am cerut cu ani înainte ajutorul Ministerului Culturii şi Cultelor trimiţînd devize, autorizaţii şi tot necesarul. Acum 4 ani am primit un ajutor substanţial de la Ministerul Culturii şi Cultelor, cu ajutorul căruia am construit capela mortuară şi altarul de vară. S-a oprit lucrarea pentru că s-au terminat fondurile şi anul acesta din nou am apelat şi am avut înţelegerea domnului primar şi a doamnei deputat Monica Iacob Ridzi care s-a implicat şi a pus o vorbă bună acolo unde trebuia şi unde era necesar. Am primit anul acesta o sumă, nu toată care era necesară, dar am primit 100.000 de lei pentru continuarea lucrărilor. Se lucrează acolo şi chiar acum trei zile am aşezat un nou etaj la clopotniţă. Se lucrează în continuare şi nădăjduim că până la 4 decembrie când e hramul bisericii Sfânta Mare Muceniţă Varvara să terminăm lucrările strict necesare şi rugente. Avem acest termen pentru că an de an de hram am avut onoarea şi bucuria de a avea slujba arhierească cu preasfinţitul nostru episcop Gurie al Devei şi Hunedoarei. A fost prima liturghie arhierească pe care a săvârşit-o în episcopia nou înfiinţată după instalarea sa, la patru zile a venit la noi la biserică”, a declarat preotul Octavian Pătraşcu.
Eforturi susţinute pentru biserici
Deputatul Monica Iacob Ridzi face parte din comisia de buget finanţe, iar prin eforturile depuse aceasta a reuşit să atragă bani pentru bisericile din municipiul Petroşani. 500 de mii de lei ar trebui să ajungă până la finele anului aici, iar până acum 250.000 de lei deja au fost repartizaţi celor două lăcaşe de cult.
“În fiecare an am avut specificaţia, mă refer atît anul acesta cît şi anul trecut, din comisia de buget din care fac parte, am făcut amendamente pentru a suplimenta fondurile pe care ministerul le aloca bisericilor. A fost vorba de în amendament pentru 5 miliarde de lei vechi atît anul trecut cît şi anul acesta. Anul acesta nu a ajuns toată suma ci doar 2,5 miliarde de lei vechi urmînd ca pînă la sfîrşitul anului să fie alocaţi şi ceilalţi bani, adică diferenţa de pînă la 5 miliarde de lei vechi. Nu este suficient pe cît ar trebui dar este un pas foarte important atît pentru Catedrala din Petroşani dar şi pentru Biserica Sfîntă Varvara pentru a reabilita ceea ce este în acest moment în neregulă şi încă mai este nevoie de mulţi bani. Sper să pot reuşi să ajut cît mai mult atît Biserica Sfîntă Varvara cît şi Catedrala de aici din municipiul nostru”, a declarat deputatul Monica Iacob Ridzi.
Monica Iacob Ridzi şi soţul său Tiberiu Iacob Ridzi, primarul municipiului Petroşani, sunt apropiaţi ai bisericilor. Aceştia vor sprijini pe cât posibil continuarea acestor investiţii în lăcaşele de cult.
“O voi face şi în continuare, voi sprijini toate cultele religioase atît eu cît şi soţul meu în felul în care este posibil. Nu toate aceste lucruri ţin doar de noi, din păcate banii alocaţi de către Guvern au fost din ce în ce mai puţini. Ceea ce pe mine mă bucura foarte mult este faptul că am reuşit de multe ori să ajut bisericile în acest an şi sper că o voi putea face şi în anii viitori”, a mai spus deputatul.
Biserica este împărăţia lui Dumnezeu pe pământ, Biserica este trupul tainic al Mântuitorului nostru Iisus Hristos, Biserica este mediul în care credincioşii îi slujesc lui Dumnezeu, mediu de înaintare în viaţa spirituală, Biserica este locul în care credincioşii primesc binecuvântările lui Dumnezeu. Biserica le este de folos credincioşilor, fiindcă în mediul acesta credincioşii se pot dezvolta spiritual, ascultând învăţăturile Evangheliei ascultând cuvântul lui Dumnezeu, primind harul prin dumnezeieştile taine.
Monika BACIU