Două zile ne mai despart de sărbătoarea naşterii Mântuitorului. Crăciunul a devenit o sărbătoare mercantilă, iar uneori Moş Crăciun poate fi neatent la jucăriile pe care le lasă în dar copiilor cuminţi. Astfel, comercianţii au intrat în atenţia inspectorilor OPC care au demarat o campanie în rândul vânzătorilor. Inspectorii OPC vin în ajutorul părinților cu o serie de recomandări în această perioadă în care adulții iau locul lui Moș Crăciun.
”Jucăriile fac parte din cadourile specifice sărbătorilor de iarnă, se constată o accelerare a vânzării acestor produse și atunci venim în sprijinul cumpărătorilor, a părinților cu niște sfaturi. În primul rând să cumpere din magazine specilizate și autorizate, să evite comercianții ambulanță care comercializează produsele fără a fi autorizate, să solicite întotdeauna un document fiscal la cumpărarea jucăriei în cazul în care au probleme ulterioare cu produsul respectiv să poată să solicite o despăgubire sau să reclame produsul la instituția noastră. Să verifice câteva elemente de etichetare a jucăriilor care în mod obligatoriu trebuie să fie prezentate în lima română, printre acestea să fie identificat producătorul și importatorul jucăriei, având în vedere că marea majoritate sunt produse în China, să îndeplinească instrucțiunile de utilizare, să fie vigilenți la atenționările înscrise pe jucării, să verifice dacă acestea au înscrisă pe ambalaj însemnul CE care corespunde unei jucării testate și care îndeplinește condițiile de punere pe piață în conformitate cu standardele europene și pe cât posibil dacă face o verificare a cerințelor minime de siguranță, adică aceste jucării să nu producă rănirea copiilor, să nu aibă piese mici în componență care pot fi înghițite sau inhalate de copii cu vârste mici”, spun reprezentantii OPC Hunedoara.
Părinții trebuie să fie vigilenți atunci când cumpără jucării celor mici, însă responsabilitatea principală cade în sarcina producătorilor și a comercianților care sunt obligați să respecte anumite norme.
”În primul rând responsabilitatea le revine celor care produc aceste jucării, iar hotărârea de Guvern 74/2011 privind siguranța jucăriilor care este o transpunere a directivei europene atribuie și stabilește ce obligații au producătorii, importatorii, distribuitorii și vânzătorii. Inclusiv vânzătorii trebuie să verifice dacă aceste jucării îndeplinesc standardele de siguranță și abia apoi după aceea să le pună în vânzare”, au mai subliniat cei de la OPC.
Chiar dacă jucăriile reprezintă o bucurie pentru copii, acestea pot ascunde adevărate pericole. Se pot rupe uşor, conţin materiale care pot fi înghiţite sau sunt ascuţite. Pentru a combate astfel de situaţii, inspectorii O.P.C au început verificările la produsele specifice de sărbători, inclusiv la jucării.
Monika BACIU