Complexul Energetic Hunedoara şi contractele păguboase. Societatea energetică hunedoreană s-a născut într-o zi nefastă, Ziua Morţilor, care pare a-i fi fost neprielnică. De la profit a ajuns la pierderi, apoi la insolvenţă. Managementul ineficient cumulat cu o serie de factori negativi au adus societatea la marginea prăpastiei. Doar stâlpii hidraulici au însemnat o afacere de milioane de lei. Chiar dacă furnizorii cunoşteau situaţia financiară a CEH au continuat relaţiile economice. Aproape 4 milioane de lei a fost valoarea contractelor încheiate de CEH cu furnizorii de stâlpi hidraulici.
Contractele păguboase
Societatea a avut contracte cu diferite societăţi din ţară. S-a format o caracatiţă în jurul Complexului care a devenit vaca de muls a unora şi a altora.
Ultima licitaţie adjudecată de UPSROM INDUSTRY S.R.L. este cea de “furnizare stalpi hidraulici individuali cu circuit deschis echipati cu ventil si ventile inox cu arc pentru stalpi hidraulici individuali cu circuit deschis” . contractul a avut o valoare de 1,092,963 RON. Cel de-al doilea furnizor în acest contract este GEROM INTERNATIONAL.
Potrivit anunţului, contractul a fost împărţit pe loturi. Astfel, societatea câştigătoare trebuia să furnizeze Complexului Energetic Hunedoara “Stalpi hidraulici individuali cu circuit deschis echipati cu ventil sunt utilizati pentru sustinerea abatajelor frontale a preabatajelor si a intersectiilor. Cantitate minima : 564 buc.; Cantitate maxima : 934 buc. Valoarea minima de 999525 lei reprezinta valoarea estimata a prezentei proceduri (în functie de care se vor elabora si evalua ofertele) iar valoarea maxima de 1653425 lei reprezinta valoarea estimata ce contine si valoarea posibilelor suplimentari. Suplimentarea cantitatilor este conditionata de existenta resurselor financiare alocate cu aceasta destinatie. LOT II Ventilele inox cu arc sunt parti componenete ale stalpilor hidraulici cu circulatie deschisa ce echipeaza sustinerile lucrarilor miniere pe o perioada determinata. Cantitate minima : 358 buc.; Cantitate maxima : 658 buc. Valoarea minima de 93438 lei reprezinta valoarea estimata a prezentei proceduri (în functie de care se vor elabora si evalua ofertele) iar valoarea maxima de 171738 lei reprezinta valoarea estimata ce contine si valoarea posibilelor suplimentari. Suplimentarea cantitatilor este conditionata de existenta resurselor financiare alocate cu aceasta destinatie”, se arată în anunţul de participare.
Stancu Viorel este directorul general al CEH care a avizat această achiziţie pentru Mina Livezeni.
Chiar şi aşa, angajaţii societăţii se plâng de faptul că în subteran pericolul îi pândeşte la fiecare pas.
2014, stâlpi de peste 500 de mii de lei
În anul 18 decembrie 2014, Complexul Energetic Hunedoara a achiziţionat de la UPSROM INDUSTRY alţi stâlpi hidraulici pentru mina Livezeni. Valoarea contractului a fost de 525,875 RON. Potrivit caietului de sarcini, societatea câştigătoare trebuia să livreze un minim de 135 de bucăţi de stâlpi hidraulici cu circuit deschis echipaţi cu ventil L – 20150 mm şi un maxim de 225 de stâlpi. Totodată cei de la UPSUROM mai trebuiau să livreze stâlpi hidraulici individuali cu circuit deschis echipaţi cu ventil L – 2500 mm între 160 şi 720 de bucăţi. Caietul de sarcini este avizat de fostul director general adjunct Nicolae Drăgoi şi de directorul Diviziei Miniere de la acea vreme Gabriel Petrescu.
Cu câteva zile mai devreme, CEH a atribuit un contract pentru raparea stâlpilor hidraulici. Mai exact, în data de 11 noiembrie 2014, societatea energetică a atribuit un contract de peste 562 de mii de lei pentru că mai mulţi stâlpi hidraulici au necesitat reparaţii. Contractul de reparaţii a cărui valoare a fost de 562,126.79 RON a fost adjudecată de Gerom Internaţional şi UPSROM Industry. De această dată au fost repaţi stâlpii hidraulici de la toate unităţile miniere din cadrul CEH, conform
23 mai 2014, ţevi de oţel
În data de 23 mai 2014, Complexul Energetic Hunedoara a atribuit contractul pentru furnizare ţevi de oţel pentru Mina Livezeni. URESERV S.A. din Mătăsari şi UPSROM INDUSTRY şi-au adjudecat contractul de 540,271.5 RON pentru furnizarea unor ţevi de oţel fără sudură. Acestea se folosesc pentru alimentarea cu apă potabilă şi industrailă, evacuarea apei de mină, alimentarea cu aer comprimat, transportul agentului hidraulic. Şi de aceatsă dată, achiziţia a fost avizată de Nicolae Drăgoi, fost director general adjunct şi Gabriel Petrescu, fost director Divizia Minieră.
Tot în luna mai a anului 2014 CEH a mai achiziţionat o rundă de stâlpi hidraulici, tot de la UPSROM INDUSTRY. Valoarea contractului a fost de 991,569.98 RON. Potrivit anunţului, stâlpii trebuiau să aibă anumite dimensiuni.
Stalpi hidraulici individuali cu circut deschis echipati cu ventil de urmatoarele tipodimensiuni, L=1600 mm -6 buc., L=2500 mm – 400 buc., L=2800 mm – 22 buc., L=3150 mm – 135 buc şi culmea, aceştia erau tot pentru Mina Livezeni.
Datorii la furnizori
Potrivit unui raport al Corpului de Control al directorului general, Mina Livezeni înregistra la data de 31 august 2015 datorii la furnizorii de materiale şi servicii, iar societăţile care au furnizat stâlpii hidraulici se numărau printre creditori. Astfel, Mina Livezeni avea la data menţionată datorii pentru materiale de 704.104,06 lei la Gerom Internaţional, 676.450,64 lei la UPSROM Industry şi 158.099,20 lei către Ureserv Mătăsari. La acestea se adaugă şi datoriile pentru servicii. Gerom Internaţional avea de recuperat la data de 31 august 2015 suma de 346.582,33 de lei de la unitatea minieră din cadrul CEH.
Monika BACIU