Detaliile fac diferenţa. Lucrările de la Palatul Cultural Muncitoresc din Lupeni se apropie de final. Mai sunt de pus la punct câteva detalii, iar apoi aici va avea loc deschiderea oficială. Edilii locali de la Lupeni au demarat un proiect prin care au vrut să pună în valoare şi să redea circuitului cultural edificiul, care cândva, adăpostea sute de spectatori. Aici au loc mici lucrări, iar în câteva zile, edificiul va fi deschis publicului.
“Vom face o conferinţă la Palatul Cultural Muncitoresc, iar apoi vom face inaugurarea. La Palatul Cultural suntem la stadiul de montare a scaunelor, dacă se pune scenotehnică am terminat. Cei de la scenotehnică lucrează acolo şi mai durează vreo 3-4 zile până termină şi sper ca în luna aprilie să avem primele piese de teatru în Palatul Cultural Muncitoresc”, a declarat Cornel Resmeriţă, primarul municipiului Lupeni.
Odată finalizat proiectul, tinerii vor avea un spaţiu propice activităţilor educaţional culturale, vor putea să-şi dezvolte noi abilităţi, vor putea sa urmeze cursuri de pregătire profesionala. Beneficiarii indirecţi ai proiectului sunt cei peste 50 000 de oameni care locuiesc in localităţile învecinate municipiului Lupeni.
Această instituție împlinește 89 de ani de când a fost construită. Investiția s-a realizat din fonduri europene nerambursabile și, tocmai de aceea, este nevoie de respectarea termenelor. Fostul Teatru Minier, o construcţie impozantă, inaugurată în 1927, ca şi cadou oferit de Casa Regală a României comunităţii miniere din Lupeni, a fost readus la strălucirea lui de altădată, dar lucrările sunt încă departe de finalizare.Proiectul Integrat de Dezvoltare Urbană ce cuprinde reabilitarea şi modernizarea Palatului Cultural, şi un alt proiect deja finalizat şi care a fost dat folosinţă, sistemul de supraveghere video urbană, are o valoare de 9.374.664,03 lei. Palatul va deveni un centru cultural autentic, deoarece aici vor fi organizate evenimentele majore ale comunităţii, iar la inaugurarea lui, administraţia locală vrea să organizeze o festivitate la care să fie invitate personalităţi politice ale lumii culturale hunedorene şi naţionale, precum şi reprezentanţi ai Casei Regale.Una dintre caracteristicile relevante ale Palatului Cultural era acustica sălii de spectacole. Prin punerea în valoare a celui mai important obiectiv din municipiul Lupeni readucem localnicilor bucuria de a savura acustica sălii. Acest a caracteristică va fi întregită de achiziţionarea de noi tehnologii de sonorizare si video proiectare. De asemenea noile tehnologii informatice sunt caracteristici importante care vor avea un rol important în activităţile viitoare ale Palatului Cultural. Valoarea totală a proiectului este 9.124.522,89 lei.
Monika BACIU