Insituția de învățământ superior din Valea Jiului îi susține pe tinerii care au potențial în cercetarea științifică. Astfel, la sfârșitul săptămânii trecute, Universitatea din Petroșani a găzduit două simpozioane de interes național. Au fost prezenți sute de elevi și studenți din întreaga țară.
„Universitatea din Petroşani, cel puţin o dată pe an sărbătoreşte, într-un fel festiv aş putea spune, rezultatele extra profesionale ale studenţilor, rezultate care înseamnă debutul întro activitate de cercetare ştiinţifică. Universităţile moderne sunt nu numai universităţi de învăţare ci şi universităţi de cercetare ştiinţifică avansată. Înspre acest ţel trebuie şi noi să tindem, iar faptul că avem astăzi atâţia studenţi coordonaţi de cadrele didactice, care prezintă lucrări ştiinţifice, ne dă speranţa şi încrederea că în curând vom deveni o asemenea universitate. Cunoaşterea ştiinţifică şi tehnică se dezvoltă extraordinar de rapid. O dată la zece ani se dublează sistemul de informaţii care există pe plan mondial. Nu întâmplător în acest context avem şi astăzi un simpozion al unor tineri care păşesc spre tainele roboticii. Viitorul pe care îl vedem este viitorul pe care îl vom avea. De aceea cred că pasiunea împreună cu inteligenţa, cu preocuparea şi cu abilitatea cadrelor didactice vor genera această dezvoltare a creativităţii tinerilor de astăzi. Pentru că o tradiţie este simpozionul „Geoecologia”, aş vrea doar să spun că resursele naturale şi protecţia mediului sunt provocăriile viitoare ale Europei şi ale lumii. Acestă provocare de astăzi a studenţilor noştri se înscrie, indiscutabil în provocările mondiale”, a spus rectorul Universităţii din Petroşani, prof.univ.dr.ing. Radu Sorin.
Instituția de învățământ superior are și rolul de a proteja natura prin identificarea unor noi sisteme tehnologice, adaptate secolului în care trăim.
„Vreau doar să mai amintesc faptul că tot în această provocare, şi o ştim cu toţii, se spune că natura face biomasa, dar tehnicianul face tehno-masa.Aici este rolul nostru, al celor care creează şi dezvoltă sisteme noi, sisteme tehnologice moderne care să ajute omenirea să se îndrepte către transformare şi nu să o distrugă. Tehnica trebuie să meargă într-un sistem constructiv de dezvoltare umană într-un mediu prielnic şi prietenos. Educaţia viitorilor specialişti trebuie să cultive creativitate, inovare şi antreprenoriat. Această idee de antreprenoriat pe lângă activitatea de inovare se potriveşte tututor celor care astăzi îşi prezintă creaţiile proprii, ideile generoase de implementare a unor tehnici, tehnologii, a unor lucrări care îi preocupă în viitoarea lor profesiune. Antreprenoriatul este de asemenea, un ideal pe care trebuie să îl aibă toţi studenţii noştri, indiferent de specializarea pe care o absolvă. Antreprenoriatul este cel care pe langă creativitate ne impune un progres tehnic şi social. Şi pentru că avem astăzi, în premieră, alături de noi , elevi de la mai multe licee din judeţul Hunedoara, este un pas înainte în a arata că această legătură student- elev nu se face doar prin nişte afişe ci se face concret şi trebuie continuată la nivelul cunoaşterii reciproce a preocupărilor elevilor şi studenţilor judeţului Hunedoara”, a mai spus sursa citată.
La eveniment au luat parte și elevii Colegiului Național de Informatică Carmen Sylva din Petroșani. Elevii Colegiului Național de Informatică „Carmen Sylva” din Petroșani se remarcă din nou cu rezultate excepționale, întrucât în perioada 13-14 mai, elevi de la Colegiului s-au remarcat în cadrul Simpozionului Național Studențesc “Geoecologia” și Simpozionul Național Studențesc “Student, Știință, Societate”, organizate de Universitatea din Petroșani. Astfel, eleva Cătălina Georgeta Chelaru, coordonată de profesorul Ioan Aspru a obținut premiul II, la secțiunea Sociologie, iar elevul Sergiu Gabriel Berindea a fost laureat de către comisie cu premiul I, în urma susținerii unei lucrări coordonat de profesoara Oana Marin. Cel din urmă ne reprezintă județul la etapa națională a Concursului “Tinere Condeie”, concurs ce își va desemna câștigătorii la finele lunii mai; Lucrarea înscrisă în concurs a fost realizată sub îndrumarea profesoarei Carmen Gheviza.
“Suntem mândri cu rezultatele elevilor noștri și tocmai de aceea îi sprijinim să se remarce nu doar prin rezultatele școlare, ci și extrașcolare. Reușitele se datorează pregătirii elevilor și a profesorilor dedicați de la liceul nostru și sunt sigur că urmează multe alte premii care să ateste valoarea elevilor” a declarat Directorul Colegiului Națoinal de Informatică “Carmen Sylva” din Petroșani, Lucian Resmeriță.
Monika BACIU