Lipsa investiţiilor în sectorul minier îşi lasă amprenta asupra activităţii. Minerii îşi riscă viaţa în fiecare zi, iar cel mai recent exemplu este la Mina Lonea, acolo unde săptămâna trecută a izbucnit un foc endogen. Investiţii s-au realizat la CEH. 1% în minerit.
“Investiţile efectuate de CEH SA în anul 2015 au fost în sumă de 86.067 mii lei faţă de 154.807 mii lei programate, respectiv 55,60%”, arată raportul CEH.
În sistemul minier investiţiile realizate au fost de 1%, în schimb s-au plătit studii de fezabilitate.
“Se constată că din lipsa surselor de finanţare la nivelul investiţilor realizate în cursul anului 2015 este foarte scăzut, fapt care va influenţa negativ activitatea care se va desfăşura în cadrul CEH SA şi în anii următori. Investiţia de 1,07% din totalul investiţiilor realizate în anul 2015 pentru activitatea minieră este nesemnificativă şi a dus la creşterea costului de producţie al huilei”, mai arată raportul.
Astfel, din 17 obiective de investiţii care au fost propuse pentru anul 2015 s-au realizat, parţial, doar 7 obiective. Pentru activitatea energetică suma investită în anul 2015 a fost de 85.142 mii lei, care reprezintă 98.93% din totalul investiţiilor realizate, în timp ce în minerit s-a investit suma de 925 mii lei care reprezintă 1,07% din totalul invetsiţiilor realizate.
Şi raportul administratorul judiciar al CEH arată că nu s-au realizat investiţiile pe partea minieră fapt ce duce la creşterea costurilor de producţie.
“Nu s-au finalizat investitiile necesare eficientizarii activităţii de producţie minieră şi energetică pentru asigurarea energiei electrice la un preţ competitiv pe piaţa liberalizată, precum şi alimentarea cu energie termică în condiţii optime consumatorilor”, arată raportul administratorului judiciar.
Mai mult decât atât, administratorul judiciar arăta că activitatea minieră a devenit nerentabilă, astfel că ar fi trebuit respectată legea minelor.
“De asemenea legea indica maniera in care titularul licentei solicita autoritatii competente avizarea incetarii exploatarii,in cazul societatilor sau companiilor nationale miniere cu aprobarea ministerului de resort,motivatia incetarii activitatii,programul tehnic de dezafectare sau conservare,programul de protectie sociala a personalului,toate acestea aprobate in prealabil de ministerul de resort. Rezulta, fara dubiu, ca aceasta este calea legala,normala,care trebuie urmata,care asigura atat conservarea si inchiderea minelor cat si protectia sociala a salariatilor. Amanarea nejustificata si incercarea unor scheme economice fanteziste nu au facut decat sa mentina o situatie normala, artificiala,d ebransata de la realitatile economice si care a dat nastere la nenumarate anomalii in tot lantul economic”, mai arată raportul.
Astfel, investiţiile în domeniul minier din cadrul Complexului Energetic Hunedoara au fost mai mult decât nesemnificative. Cei puţin peste 900 de mii de lei investiţi în subteranele Văii Jiului au fost insesizabili având în vedere lipsurile cu care se confruntă yilnic minerii.
Monika BACIU