Liderii PNL vor plata unor salarii compensatorii pentru disponibilizaţii de la Complexul Energetic Hunedoara. Aceştia au identificat sursa de finanţare: vânzarea unor active neproductive. Numai că noul lider interimar al liberalilor hunedoreni nu ştie că stocurile neproductive de la CEH nu au fost deranjate de nimeni de-a lungul timpului.
“A fost o declaraţie neinspirată şi doar politică. Nici nu prea este ceva de vânzare, pentru că toate bunurile sunt sub sechestru”, a declarat Petre Nica, preşedintele Sindicatului Muntele.
În urmă cu câteva săptămâni, directorul general al CEH, Cosmin Chiuzan, declara că stocurile cu mişcare lentă şi cele fără mişcare nu au fost valorificate dintr-un motiv destul de simplu.
“Preţul fierului este foarte mic şi nu avea rost să ne încurcăm”, declara în urmă cu câteva săptămâni, Cosmin Chiuzan, directorul general al CEH.
Complexul Energetic Hunedoara are în depozite adevărate comori, ce-i drept cam nemişcate de ani de zile. Numai piesele de schimb de la unităţile miniere sunt estimate la aproximativ 5 MILIOANE DE LEI. Asta în timp ce minerii se plâng că nu mai au cu ce lucra. Stocurile minelor din cadrul Complexului Energetic Hunedoara sunt încărcate cu materiale şi piese de schimb care par a nu folosi nimănui. Numai piesele şi stocurile cu mişcare lentă sau fără mişcare ar putea acoperi 10% din valoarea datoriilor Complexului. S-au făcut achiziţii fără nicio noimă, s-au livrat mii de tone de materiale fără a fi refuzate, iar nimeni nu a făcut nimic pentru a stopa prăduirea Complexului Energetic Hunedoara. CEH are bunuri casabile in valoare de aproape 50 de milioane de lei. Stocurile cu miscare lenta estimate la aproape 50 de milioane de lei. Complexul Energetic Hunedoara detine stocuri cu miscare lenta in valoare de 49.856.166,09 de lei. La data de 31 octombrie 2015, CEH avea pe stoc bunuri de aproape 50 de milioane de lei, cele mai multe fiind pe partea de energie. Potrivit unui raspuns primit de la CEH, societatea detinea la data de 31 octombrie 2015 pacura in valoare de 143.651 lei, materiale de 11.891.432,55 dintre care 10.135.437,94 pe partea energetica si 1.755.994,61 pe partea miniera.
Monika BACIU