Valea Jiului are nenumărate bogăţii. Clădirile industriale sunt adevărate bijuterii arhitectural din punctual de vedere al arhitecţilor.
“Valea Jiului are foarte mult potential, cladirile au o foarte mare valoare, in special ale patrimoniului industrial care sunt de o foarte mare valoare. La Petrila avem cateva obiective extraordinare dar avem si la Petrosani si la Lupeni. Ne pare rau ca au hotarat sa demoleze mina Dalja si sa o faca una cu pamantul pentru ca si acolo erau catava valori. Lipseste un pic mai multa deschidere din partea autoritatilor sa ceara sis a asculte parerea unor experti in domeniu”, a declarat Dragoş Dascălu, asistent la Facultatea de Arhitectură și Urbanistică din Cluj.
Administraţiile locale sunt cele care pot accesa fonduri europene pentru regenerarea peisajului industrial.
“Pentru a construe cladiri noi in momentul de fata poti accesa doar un fel de fonduri, cand ai patrimoniu industrial si conversie de patrimoniu industrial poti accesa fonduri speciale pentru restaurae si conversie, fonduri pentru dezvoltare regionala, fonduri pentru patrimoniu industrial din partea Comunitatii Nordice, iar recent am descoperit un proiect al Comisiei Europene care incearca sa promoveze turismul cultural industrial, fonduri de 215 mii de euro pentru promovarea turismului si a zonelor industriale. Este nevoie de o cofinantare de 20%, il poate accesa oricine, in principiu sprijinit de autoritatile locale fara de care nu se poate face nimic”, a mai precizat sursa citata.
Cei care accesează fondurile pentru refacerea clădirilor industriale trebuie să vină cu partea de cofinanţare. Până acum nicio administraţie locală din VAlea Jiului nu a solicitat părerea experţilor în acest caz.
Monika BACIU