
Următorul invitat al campaniei „Premianții fără premii” este devean prin adopție și dorește să răsplătească oamenii de aici prin rezultatele muncii lui, o muncă prin care Deva a ajuns să fie cunoscută la nivel mondial. Nicolae Forminte, coordonatorul lotului national de gimnastică al României dorește să readucă aurul mondial și olimpic sub culorile tricolorului. Practic, prin preluarea în grijă a pregătirii fetelor din lotul de senioare, Deva a redevenit capitala gimnasticii românești.
Nicolae Forminte s-a născut în anul 1956, la Câmpulung Moldovenesc, în familia unui fost ofiţer. Pentru că nu era membru de partid, tatăl său a fost nevoit să părăsească armata şi a ajuns să lucreze ca mecanic de întreţinere. Familia a ajuns la Constanţa când Nicolae Forminte avea trei ani. N-a ales de la început gimnastica. Întâi a cochetat cu fotbalul, dar era mic de statură şi nu l-au primit. A încercat la atletism, dar nici acolo nu a avut succes din cauza taliei. A ajuns să practice handbalul şi gimnastica, astfel că în clasele V – VIII a existat o dispută între antrenorii de la cele două discipline pentru el. În final, a câştigat gimnastica. A ajuns la lotul de juniori al României, unde a stat câţiva ani. O accidentare în urma unei aterizări forţate pe genunchi a pus capăt carierei de gimnast. S-a întors la Constanţa. Câţiva ani după acel accident n-a mai intrat deloc în sală. Tocmai terminase liceul şi era foarte mândru că a luat bacalaureatul, când viaţa a luat o altă întorsătură. În troleibuz s-a întâlnit cu fostul antrenor, Cornel Dinescu. După momentul respectiv a ajuns să intre al treilea la Facultatea de Educație Fizică și Sport.
Nicolae Forminte a mai fost coordonator al lotului în perioada 2005 – 2010, iar în 2008 a condus România la JO de la Beijing, competiție la care Sandra Izbașa a cucerit medalia de aur la sol, iar echipa a obținut bronzul.
Pentru exemplul său de dăruire, pentru pasiunea dovedită pentru gimnastica românească și pentru a-l încuraja în demersul său de revigorare a gimnasticii românești, vă propunem să ne întâlnim cu domnia sa și să-i spunem că-i mulțumim pentru ceea ce ne oferă. Sâmbătă, 24 septembrie 2016, ora 11.00, domnul Nicolae Forminte vine să-l întâlnim. Aveți ocazia să-l priviți în ochi, să-i spuneți o vorbă caldă și să fiți parte dintre cei care îi vor mulțumi oficial printr-o diplomă și un buchet de flori venind în centrul Devei, în Piața Victoriei.
Despre proiectul „Premianții fără premii”
E vremea să facem ceva.
A trecut sau ar fi trebuit să apună perioada lui „să se facă”. Dintr-un singur şi banal motiv pentru că se face. Societatea a mers înainte până acum, poate uneori destul de încet faţă de cum ne-am fi dorit, şi merge în continuare. Proiectul social „Premianţii fără premii” se vrea o modestă răsplată din partea societăţii pentru valorile noastre, cele autentice.
Ei sunt oamenii a căror muncă este de folos tuturor. Ei sunt cei care ne fac viața mai frumoasă prin munca lor. Artiști, inventatori, meșteșugari și alții care ne arată că frumosul și utilul sunt aici, lângă noi.
Astfel, proiectul vă invită să ieşim în stradă, de data asta nu pentru a protesta, ci pentru a mulţumi celor care, prin munca lor, prin ceea ce fac, prin preocupările lor, ne dau motive de mândrie. Propunerea este ca în fiecare sâmbătă să ne vedem în centrul Devei, la statuia ecvestră a lui Decebal. Vom invita de fiecare dată un om valoros, care prin munca lui, strădaniile lui, face ca România să existe. Vom merge acolo să-l cunoaştem, să-i mulţumim că există şi să-i strângem mâna în semn de preţuire şi respect.
Vă invităm să fiţi parteneri ai unui proiect care doreşte să descopere şi să redescopere valorile României.