Prelungirea activităţii la Mina Petrila are susţinerea ministrului pentru Energie, Răzvan Nicolescu, însă decizia finală aparţine Comisiei Europene. Aflat vineri la Petroşani, ministrul Energiei a subliniat că atâta timp cât vieţile minerilor nu sunt în pericol este de acord cu menţinerea activităţii unităţii miniere de la Petrila, care conform programului de închidere ar trebui să îşi înceteze activitatea în anul 2015. Totul depinde însă de decizia Comisiei Europene.
“În măsura în care vom avea acordul Consiliului Concurenţei, Comisiei Europene, va fi una din temele pe care le vom discuta în noiembrie şi în condiţiile în care avem şi încredere că acolo lucrurile decurg în regulă şi din punct de vedere securitate în muncă atunci personal voi încuraja acest lucru, extinderea perioadei de funcţionare, cu condiţia să avem certitudinea că este în regulă din punctul de vedere al siguranţei în muncă pentru că viaţa oamenilor este cel mai important lucru, mult peste productivitate şi va trebui să avem şi acordul Comisiei Europene pentru că mina este parte a unui program de închidere aprobat de Comisia Europeană şi trebuie discutat cu ei înainte de a lua o astfel de decizie”, a declarat la Petroşani, Răzvan Nicolescu, ministrul delegat pe probleme de Energie.
De 66 de milioane de lei ar mai fi nevoie pentru continuarea activităţii minei Petrila până în anul 2017, adică undeva la peste 18.524.219 de euro. Totul depinde însă de o decizie a Comisiei Europene care supervizează programul de închidere a unităţii miniere care este considerată neviabilă.
În momentul de faţă, societatea beneficiază de ajutor de stat pentru închiderea minelor necompetitive. Ajutorul de stat în sumă totală de 173.977 mii lei pentru anul 2014, este suportat integral de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Economiei – Departamentul pentru Energie, astfel, pentru produsul huilă energetică livrat de unităţile intrate în proces de închidere definitivă, se acordă ajutor de stat în sumă de 122.403 mii lei, destinat acoperirii pierderilor aferente producţiei curente, potrivit anexei, care face parte integrantă din prezenta hotărâre, pentru acoperirea costurilor exceptionale se acordă ajutorul de stat în sumă de 51.526 mii lei reprezentând ajutor de stat pentru acoperirea costurilor excepţionale, cu următoarea structură: plăţi compensatorii 9.523 mii lei, facilităţi pentru pensionari 9.800 mii lei, lucrări de închideri mine 28.098 mii lei şi reconversie profesională 4.105 mii lei.
Operatorul economic, Societatea Naţională Închideri Mine Valea Jiului SA ce desfasoara in principal activitati in domeniul energetic a prevăzut în Bugetul de venituri și cheltuieli pentru anul 2014, suma de 173.929 mii lei cu titlu de subventie în cadrul capitolului “Venituri totale din exploatare” și este defalcat astfel, 122.403 mii lei, reprezentând ajutor de stat pentru acoperirea costurilor de producţie, 51.526 mii lei, reprezentând ajutor de stat pentru acoperirea costurilor excepţionale.
Conducerea Societăţii Naţionale de Închideri Mine Valea Jiului estimează că răspunsul de la Comisia Europeană va fi acordat într-un termen de patru luni. Abia după ce se va primi avizul, fie acesta chiar şi negativ se vor putea face următorii paşi concreţi.
Monika BACIU