Societatea civilă este implicată în cel mai mare proiect de acest gen care are loc în municipiul Petroşani. Delegaţi din Polonia, Ungaria, Bulgaria, Italia şi România au dat startul activităţilor în cea mai potrivită locaţie. Parcul comunităţii europene din centrul civic a găzduit primele activităţi. La Petroşani se desfăşoară zilele societăţii civile, iar proiectul este dedicat cetãtenilor si problemelor lor si este organizat sub egida Casei Pro Urbis, însã invitati sunt reprezentantii tuturor ONG-urilor din zona noastrã. Au venit reprezentanţii localităţilor Bansko din Bulgaria, Psary din Polonia, dar şi din Ungaria şi Italia. Aceştia au fost întâmpinaţi de primarul municipiului Petroşani, Tiberiu Iacob Ridzi.
“Sper să aveţi câteva zile pline la Petroşani. Mă bucur şi vă mulţumesc pentru faptul că sunteţi aici şi sper ca pe viitor să putem să dezvoltăm nişte relaţii aşa cum avem cu oraşul înfrăţit Varpalota. Petroşaniul este un municipiu de mărime medie, avem în jur de 40.000 de locuitori, avem o universitate, patru colegii şi în acest program mă bucur că avem posibilitatea să fim împreună şi cu ceilalţi colegi din celelalte localităţi cu care suntem înfrăţiţi. Acest proiect vine în urma altor proiecte pe care le-am derulat de-a lungul timpului”, le-a spus Tiberiu Iacob Ridzi, primarul municipiului Petroşani delegaţiilor prezente în localitate.
Managerul proiectului, Eduard Wersanski, spune că îşi doreşte ca activităţile să atragă cât mai mulţi participanţi.
“Am început proiectul Zilele societăţii Civile, iar scopul este ca societatea civilă, care momentan este un pic latentă, să vadă ce înseamnă societate civilă la târgul care va fi organizat mâine (astăzi-n.r.), astfel încât societăţile civile să se cunoască şi să colaboreze în viitor. Este cel mai important proiect al societăţii civile ca efervescenţă a populaţiei şi ca dimensiune”, a spus Eduard Wersanski, preşedintele Asociaţiei Casa Pro Urbis.
Societatea civilă din toate ţările implicate în proiect a fost prezentă la deschiderea evenimentului chiar în parcul Comunităţi Europene.
“La aceste manifestări vor fi abordate teme foarte importante pentru ceea ce înseamnă o comunitate, dar şi ce înseamnă provocările zilelor de astăzi, ceea ce înseamnă abordarea Uniunii Europene vizavi de o serie întreagă de probleme cu care noi ne confruntăm şi chiar dacă unele teme par îndepărtate ele sunt foarte actuale şi e important ca noi să dezbatem aceste lucruri. Am fost mereu de părere că o comunitate puternică nu poate exista fără o administraţie puternică şi o societate civilă la fel de puternică, iar la Petroşani societatea civilă s-a dezvoltat şi se va dezvolta astfel încât tot ceea ce facem noi, ca administraţie publică locală, să fie făcut în interesul cetăţenilor acestei comunităţi, şi în special spre binele celor două categorii de care noi trebuie să avem grijă: copiii şi bătrânii. Este foarte important să conştientizăm că e nevoie să lucrăm şi să colaborăm mult mai mult împreună şi sunt convins că această Uniune Europeană este cea mai bună construcţie socială şi economică ce a existat în această lume”, le-a spus Tiberiu Iacob Ridzi, celor prezenţi la festivităţile de deschidere a evenimentului.
Evenimentele din cadrul acestui proiect vor continua şi zilele care urmează.
Monika BACIU