Asigurarea locuinţei este obligatorie împotriva cutremurelor, alunecărilor de teren şi inundaţiilor. În urmă cu 5 ani a fost introdusă obligativitatea asigurării locuinţei împotriva unor dezastre. Cu timpul, însă proprietarii au renunţat în a-şi întocmi aceste poliţe care le ofereau o oarecare siguranţă în caz de evenimente neplăcute. Ministerul Finanţelor Publice arată că şi în momentul de faţă asigurările locuinţelor sunt obligatori.
“În conformitate cu Legea nr. 260/2008 privind asigurarea obligatorie a locuinţelor împotriva cutremurelor, alunecărilor de teren şi inundaţiilor, republicată, este instituită obligativitatea ca persoanele fizice şi juridice să îşi asigure împotriva dezastrelor naturale, în condiţiile prezentei legi, toate construcţile cu destinaţia de locuinţă, din mediul urban sau rural, aflate în proprietatea acestora şi înregistrate în evidenţele organelor fiscale. De asemenea, precizăm că legea menţionată mai sus prevede detalii cu privire la tiul de poliţe care pot fi încheiate, suma asigurată obligatoriu şi condiţile asigurării obligatorii a locuinţelor, relaţiile contractuale dintre asigurat şi asigurator, precum şi contravenţii pentru nerespectarea dispoziţiilor legii. Totodată, considerăm necesar să se solicite şi punctul de vedere al Autorităţii de Supraveghere Financiară, precum şi al Ministerului Afacerilor Interne, în calitate de iniţiator al Legii nr. 260/2008, republicată”, arată Ministerul Finanţelor Publice.
Potrivit Pool-ului de Asigurare Împotriva Dezastrelor Naturale, doar 34.854 de hunedoreni şi-au asigura locuinţele împotriva dezastrelor naturale. Totodată, daunele plătite au fost în valoare de 71.669 lei.
Monika BACIU