Alocările de fonduri europene pentru proiectele turistice au fost scăzute la nivelul regiunii de vest. În perioada de atragere a fondurilor europene 2007-2013 nu multe localităţi au depus proiecte pentru a primi bani europeni. Începând cu anul viitor când se va da startul noii axe de finanţare, primarii trebuie să fie prudenţi pentru ce aplică, asta pentru că partea de cofinanţare va fi mult mai ridicată.
“Turismul este o componentă care are inclusiv zona de patrimoniu, din păcate turismul ca şi alocare la nivel de regiune nu este o sumă cum ne-am fi dorit şi probabil nu vor fi proiecte foarte mari mai ales în ceea ce priveşte înseamnă proiecte generatoare de venit. E bine de ştiut pentru că am văzut multe declaraţii că proiectele generatoare de venit cum ar fi aqualanduri sau parcuri tematice sunt proiecte care au o cofinanţare de 50% pentru că primăriile sunt asimilate firmelor mari şi din păcate regiunea noastră a trecut la un alt tip de cofinanţare din acest ciclu şi toate palierele de cofinanţare sunt mari mari cu 15%, ce ar presupune pentru un astfel de proiect ca primăria să cofinanţeze cu 65%. E bine de ales cu mare grijă ce finanţări şi care sunt prioritare pentru a putea să le şi putem implementa pentru că altfel vor genera nişte costuri care vor fi greu de suportat”, a declarat Sorin Maxim, directorul general ADRVEST.
În Valea Jiului au început proiectele de modernizare a staţiunilor montane, însă acestea nu au fost duse la capăt. De precizat este că banii ar fi trebuit să vină de la Guvernul României.
Monika BACIU