Domeniile schiabile din Valea Jiului vor fi finalizate, cândva. Vicepremierul României, Liviu Dragnea, a declarat, duminică, la Petroşani că nu s-au mai alocat bani pentru dezvoltarea domeniilor schiabile din cauza unor nereguli care au fost sesizate. Multe dintre aceste sesizări au iz penal.
“În ceea ce priveşte domeniul schiabil nu a fost finanţat niciun proiect din această categorie de investiţii în acest an. Ele sunt prevăzue să fie finanţate începând cu ianuarie 2015 dintr-un motiv foarte simplu. Au fost enorm de multe sesizări, unele penale, unele ajunse la corpul de control al primului-ministru, altele ajunse la Parchet. Noi am dat la DNA foarte multe hârtii de la minister. Până nu se finalizează aceste analize noi nu putem continua finanţarea pentru că niciun minister nu are curaj să aloce bani. O parte din aceste investiţii au ieşit dinc ercetare, sunt în regulă şi au început să fie finanţate. Au fost alocate deja sume de la bugetul de stat prin Autoritatea Naţională pentru Turism pentru a continua finanţarea acestor obiective. Toate vor fi finalizate, dar a fost un an în care au fost foarte multe reclamaţii şi nimeni nu a avut curaj să aloce bani”, a declarat vicepremierul Liviu Dragnea, la Petroşani.
Demnitarul susţine că vina nu o poartă autorităţile locale, ci ministerul de resort. Dragnea susţine că toate aceste proiecte pentru domeniile schiabile vor fi duse la bun sfârşit.
“Nu există vreo vină a unei autorităţi locale, se cercetează modul în care ministerul a gestionat aceşti bani, dar nu va fi lăsat niciun proiect major abandonat”, a mai declarat Dragnea la Petroşani.
Corpul de control în domeniile schiabile
La începutul acestui an, corpul de control al primului ministru Victor Ponta a efectuat mai multe verificări la modul de dezvoltare a domeniilor schiabile. Corpul de control a “vizitat” Consiliul Judeţean Cluj, Consiliul Judeţean Maramureş, Consiliul Local al Municipiului Vulcan, Consiliul Local al Municipiului Petroşani, Consiliul Local al Municipiului Cavnic, Consiliul Local al Municipiului Borşa, Consiliul Local al Municipiului Predeal, Consiliul Local al Municipiului Borsec şi Consiliul Local al Municipiului Azuga. Potrivit Autorităţii Naţionale pentru Turism, autorităţile publice locale au utilizat, între 2009 şi 2013, suma de 143.471.000 de lei de la bugetul de stat şi 12.317.000 de lei din bugetele locale. În 2010, reprezentanţii Primăriei Vulcan au încheiat două acte adiţionale în valoare de 5.988.026 de lei şi respectiv 2.191.973 de lei (ambele fără TVA – n.red.) pentru executarea unor noi obiective în proiectul “Modernizarea zonei turistice Pasul Vulcan”.
Primăria din Vulcan nu a îndeplinit însă condiţiile referitoare la circumstanţele imprevizibile intervenite pentru îndeplinirea contractului cu privire la organizarea şi desfăşurarea procedurii de negociere fără publicarea prealabilă a unui anunţ de participare.
Astfel, reprezentanţii Primăriei Vulcan au atribuit prin achiziţie directă lucrări în valoare de 8.190.000 de lei (fără TVA) către societatea Acomin S.A. Cluj-Napoca, încălcând dispoziţiile legale.
Lucrări executate şi nedecontate la Lupeni
Autorităţile locale au continuat lucrările de dezvoltare a domeniilor schiabile însă nu le-au fost decontate din cauza reducerilor bugetare. La Lupeni proiectul de modernizarea a staţiunii montane Straja a început în anul 2011, iar atunci s-a alocat suma de 35 de milioane de lei. În 2012 municipalitatea a primir 1.497.000 de lei. Din anul 2012 şi până în prezent Consiliul Local nu a mai primit niciun leu pentru aceste lucrări, ba din contră are de achitat către constructori peste 52 de milioane de lei.
“Contribuţia Consiliul Local Lupeni la contractul de lucrări a fost de 5.907.515 lei. Consiliul Local Lupeni a depus 1a MDRT, facturi pentru lucrările executate în baza contractului încheiat între Consiliul Local Lupeni şi prestator (constructor), în valoare de 52.105.658 lei care nu au fost decontate din cauza reducerilor bugetare din anul 2012”, se arată în documentele Autorităţii Naţionale pentru Turism.
Vulcanul unit cu Straja doar pe hârtie
Staţiunea montană Pasul Vâlcan ar fi trebuit să fie unită cu Straja, realizându-se astfel cea mai mare staţiune montană din sud-estul Europei. Nici acest proiect nu s-a realizat tot din cauza alocărilor financiare inexistente după anul 2011.
Consiliul Local Vulcan în implementarea proiectului „Schi în România, oraşul Vulcan” începând cu anul 2009. Până în prezent, Autoritatea Naţională pentru Turism a plătit către Consiliul Local Vulcan, In conformitate cu actele normative în vigoare la momentele respective şi al contractelor dintre fostul M.D.R.T. şi C.L. Vulcan, suma de 48.051.000 lei
La Vulcan, ultima alocare financiară datează din anul 2011 atunci când ministerul a alocat suma de 19.180.000 de lei. În anul 2009 şi 2010 s-au alocat 10.700.000 lei, respectiv 18.171.000 lei.
Contribuţia Consiliul Local Vulcan la contractul de lucrări a fost de 600.000 lei.
La Petroşani, doar 25 de milioane
Autorităţile locale de la Petroşani au început lucrările la dezvoltarea domeniului schiabil în anul 2009. timp de trei ani de zile, ministerul de resort a alocat aproape 26 de milioane de lei.
“Consiliul Local Petroşani în implementarea proiectului „Schi în România, Municipiul Petroşani” începând cu anul 2009. Până în prezent, Autoritatea Naţională pentru Turism a plătit către Consiliul Local Petroşani, în conformitate cu actele normative în vigoare la momentele respective şi al contractelor dintre fostul M.D.R.T. şi C.L. Petroşani, suma de 25.889.000 lei”, se arată în documente.
Astfel, în anul 2009, municipalitatea de la Petroşani a primit suma de 1.725.000 lei, în anul 2010 suma de 1.000.000 lei, în anul 2011 suma de 15.000.000 lei, iar anul 2012 suma de 8.164.000 lei. Contribuţia Consiliul Local Petroşani la contractul de lucrări a fost de 6.109.798 lei.
Pentru a continua lucrările de dezvoltare a domeniului schiabil din Parâng, autorităţile locale au contractat un împrumut de 13 milioane de lei. Din aceşti bani se realizează telescaunul TS din staţiunea montană.
Monika BACIU