Stocurile termocentralelor aproape goale cu șase unități miniere. Termocentralalele Complexului Energetic Hunedoara au pe stoc mai puțin de 50.000 de tone de cărbune. Asta în condițiile în care procesul de extracție se realizează la patru unități miniere din cadrul societății și alte două unități miniere din cadrul Societății Naționale de Închideri Mine Valea Jiului. În tot acest timp, se vorbește de închiderea altor două unități miniere din cadrul CEH, iar închiderea minelor Paroșeni și Uricani de la SNIMVJ este o certitudine.
“31.000 de tone de cărbune avem pe stoc, în momentul de față. În idea în care se inchid minele (Lupeni șI Lonea – n.r.) trebuie finanțare pentru tehnică minieră. Astfel, celelalte două unități miniere care ar rămâne, respective Livezeni șI Vulcan să asigure cantitatea necesară de cărbune”, a declarat Mihael Melczer, directorul general al Complexului Energetic Hunedoara.
Reprezentanții Complexului Energetic Hunedoara susțin că stocul de cărbune a fost crescut în luna decembrie, în condițiile în care la termocentrala Paroșeni s-a funcționat cu CAF-ul.
“Stocurile de cărbune nu se fac în noiembrie sau în decembrie. În decembrie am funcționat la Paroșeni cu CAF-ul, lucru care a dus la creșterea stocurilor de cărbune”, a mai subliniat sursa citată.
Închiderea minelor Lupeni șI Lonea din cadrul Complexului Energetic Hunedoara a fost agreată de Comisia Europeană. În luna noiembrie a anului trecut, Guvernul a adoptat un memorandum privind modificarea unui ajutor de stat acordat Societăţii Naţionale de Închideri Mine Valea Jiului (SNIMVJ), pentru includerea în programul de închidere a două mine neviabile din cadrul Complexului Energetic Hunedoara. Ajutorul de stat aprobat în baza prevederile Deciziei Comisiei Europene 2010/787/ creşte cu 129,129 milioane de lei, bani care vor asigura fondurile necesare pentru activitatea de închidere a minelor de huilă necompetitive care induc pierderi pentru CEH. Este vorba despre Exploatarea Minieră Lonea şi Exploatarea Minieră Lupeni, care nu au perspective de viabilizare a activităţii şi necesită trecerea lor imediată în programul de închidere. Ajutorul de stat este raportat pentru perioada 2011-2024.
“Închiderea celor două unităţi se va realiza, astfel, în condiţii de siguranţă şi protecţia mediului, cu conservarea straturilor de cărbune şi evitarea unor eventuale accidente care ar putea apărea în cazul nerespectării prevederilor specifice închiderii minelor. De asemenea, se vor recupera şi vor fi aduse la suprafaţă utilajele exsistente în aceste mine (motoare, redresoare, staţii de transformare etc.), care conţin lubrifianţi ce pot polua apele subterane”, arăta informarea de presă a Guvernului, la momentul aprobării ajutorului de stat. . Închiderea celor două unităţi de producţie se va rea-liza până la sfârşitul anului 2018.
Monika BACIU