Dezvoltarea domeniului schiabil din Parâng bate pasul pe loc din cauza Regiei Naționale a Pădurilor. Municipalitatea de la Petroșani mizează pe turism, ca o activitate complementară la minerit. Se câțiva ani au început lucrările de modernizare a domeniului schiabil din Parâng. Piedicile au fost de multe feluri. În primul rând au existat piedici financiare. Municipalitatea a primit bani cu pipeta pentru proiectul care se dorește a fi unul de mare anvergură. De cinci ani, există și un proces cu Romsilva care este împotriva scoaterii din fondul forestier a 46 hectare de teren. Dacă litigiul va fi soluționat în favoarea Primăriei Petroșani lucrările vor continua cu realizarea telescaunului TS4.
“Am primit 2,6 milioane de lei, am cumpărat pompele, am cumpărat tunurile de zăpadă. Singura problemă este procesul pe care îl avem cu Romsilva ca să deschidem Slima și să construim TS4. în acel moment putem spune că am realizat cam 70% din pârtii, iar în pasul doi trecem la construcția telegondolei. În funcție de acest proces vom realiza mai devreme sau mai târziu, dar lucrurile merg în continuare și este un proiect foarte important”, a declarat Tiberiu Iacob Ridzi, primarul municipiului Petroșani.
O nouă înfățișare în proces va avea loc în data de 25 ianuarie la Curtea de Apel Alba Iulia. Instanța a amânat „soluţionarea cauzei la data de 25.01.2017 în vederea studierii completării la raportul de expertiză”.
După ce proiectul va ajunge la final, noile partiile din Parang vor insuma peste 23 de kilometri. Partiile din Parang sunt la nivel european, dar nu avem cu ce sa asiguram transportul turistilor pana la ele.
Unde se va schia?
Vor fi amenajate 17 partii de schi, insumand 23,7 km, ce vor beneficia de instalatii de transport pe cablu, cai de acces, iluminat nocturn pentru partia 2A, cat si de o instalatie de producere a zapezii artificiale, care va cuprinde: o captare de apasi statie de pompe (pe paraul Jiet), un bazin de apa la confluenta Gruniului cu Maleia si unul la “Casuta din povesti”, retea de conducte si tunuri de zapada. Au fost proiectate urmatoarele partii: 3a (Vf. Badea – Slima); 3b (Vf. Parang – Slima); 3c (Poiana Zapezii – Plecare Telescaun 4); 4a (Vf. Badea – V – Plecare Telescaun 4) ; 4b (Vf. Badea – B – Plecare Telescaun 4); 4c (Vf. Badea – B); 4d (ANEFS – B); 6a – 6b (Poiana Zapezii – Plecare Telescaun 6); 6d – 6c (Vf. Parang – Plecare Telescaun 6); 7a (Vf. Badea – Plecare Telescaun 7); 7b (Vf. Parang – Plecare Telescaun 7); 7c (Vf. Piatra – Plecare Telescaun 7); 7d (Vf. Piatra – Plecare Telescaun 7); 2a (Vf. Parang – Coama – intermediara Telescaun T3); 2b (Statia Meteo – Plecare Telescaun 4); 2c (Statia Meteo – intermediara Telescaun T3); 2d – 2f (Sosire Telescaun T3 – Saivane).
Pentru cei mici, se va construi un orasel al copiilor, acestia putandu-se bucura de o banda transportoare, un carusel, instalatii usoare, aparate alternative de zapada, cum ar fi: sanii, placi, pneuri.
Monika BACIU