Organizația non-guvernamentală Greenpeace vrea să intervină în procesul dintre Complexul Energetic Hunedoara și Garda de Mediu. Dosarul în care Garda de Mediu a dispus suspendarea activității termocentralei Paroșeni se judecă la Judecătoria Petroșani, iar Greenpeace a depus o cerere de intervenție. Urmează ca instanța să se pronunțe cu privire la solicitarea ONG-ului.
“Prorogă punerea în discuţie a admisibilităţii în principiu a cererilor de intervenţie accesorie formulate în cauză, a actelor depuse cu privire la administratorul judiciar al petentei Casa de Insolvenţă GMC SPRL Craiova, a probelor şi a estimării duratei necesară derulării procesului. Pronunţată în şedinţă publică, azi 08 martie 2017”, arată soluția instanței.
Cei de la Greenpeace duc campanii întregi de limitare a producerii energiei electrice pe bază de cărbune.
“În ultimii ani, termocentralele din România au avut emisii la coș cu depășiri chiar de peste zece ori ale standardelor aplicabile în UE. Astfel, sunt cazuri precum cele ale termocentralelor Oradea, Mintia, Drobeta, Iași, Paroșeni, care nu au redus emisiile și funcționează ilegal. Există, de asemenea, exemplele unor termocentrale (Mintia, Turceni), cărora Garda de Mediu le-a suspendat activitatea dar acestea continuă să funcționeze, profitând de inexistența unui sistem sancționator care să descurajeze menținerea unui nivel ridicat de emisii ale termocentralelor“, spune Cătălina Rădulescu, avocat, care a realizat studiul Greenpeace privind starea termocentralelor din România.
Proiectul de la termocentrala Paroșeni este finalizat în proporție de 96%.
Monika BACIU