Autoritățile locale de la Vulcan au în vedere demarerea unei investiții în valoare de peste 9 milioane de euro. Este vorba de un proiect care vizează „Modernizarea ambulatoriului din municipiul Vulcan”. În anul 2015 s-a luat decizia modernizării ambulatoriului din localitate, atât clădirea cu instalaţiile interioare aferente, cât şi dotări medicale pentru fiecare laborator/cabinet din cadrul structurii ambulatoriului.
“În decembrie 2015 a fost semnat contractul de servicii de proiectare cu o firmă de specialitate, în cursul anului 2016 au fost întocmite releveele, expertiza tehnică, auditul energetic şi conceptul de proiect, iar în primul trimestru din 2017 a fost întocmită documentaţia de avizare a lucrărilor de intervenţii (DALI), cu indicatorii tehnico-economici aferenţi- Conform prevederilor HG nr.28/2008 privind aprobarea conținutului cadru al documentației tehnico-economice aferente investițiilor publice, precum si a structurii si metodologiei de elaborare a devizului general pentru obiective de investiții și lucrări de intervenții”, arată nota de fundamentare a proiectului de hotărâre prin care s-a aprobat documentația de Avizare a Lucrărilor de Intervenţii şi a indicatorilor tehnico-economici pentru investiția „Modernizarea ambulatoriului din municipiul Vulcan”.
Investiția va fi realizată prin fonduri europene în cadrul programului operațional regional n2014-2020.
“Având în vedere complexitatea investiţiei şi suma estimată conform devizului general – 41.178,247 mii lei, realizarea investiţiei din bugetul local nu poate fi realizată, astfel că soluţia este depunerea proiectului pe programul POR 2014-2020 şi obţinerea de fonduri nerambursabile, europene pentru prezenta investiţie. Direcţia Tehnică- Birou Proiecte cu Finanţare Internaţională- Dezvoltare Locală, urmăreşte derularea prezentei investiţii şi apariţia ghidului specific de finanţare. La ultima întâlnire avută cu specialiştii ADR Vest Timişoara, am notificat intenţia noastră pentru obţinerea finanţării pentru acest proiect şi am fost anunţaţi că, apariţia ghidului specific, în format draft, pentru investiţii în domeniul sănătăţii este programată în perioada aprilie- mai 2017. Având în vedere complexitatea proiectului de investiţii (reabilitarea clădirii, interior/exterior, dotări cu aparatură medicală de ultimă generaţie, pentru toate cabinetele şi laboratoarele medicale), implementarea proiectului s-ar derula în perioada 2018-2020, cu respectarea termenelor, conform etapelor impuse de ghidurile de finanţare pe fonduri europene”, mai arată documentația.
Valoarea totală a proiectului, inclusiv TVA este de 41.178,247 mii lei, echivalentul a 9.115,879 mii euro. Durata de realizare a investiţiei este de 60 luni de la proiectare la recepţia finală, din care 24 luni reprezintă perioada de execuție lucrări.
“Prin proiect se modernizeaza urmatoarele specialitati medicale: Chirurgie, Medicina interna, Dermato-venerologie, Neurologie, Obstetrica-ginecologie, Pediatrie, ORL, Ortopedie si traumatologie, Pshiatrie, Recuperare, medicina fizica, balneologie, Baza tratament recuperare, medicina fizica, balneologie, Medicina dentara, Radiologie si imagistica, Oftalmologie, Endocrinologie, TBC Pneumologie, Diabet zaharat, nutritie si boli metabolice, Laborator de analize medicale, Dupa finalizarea proiectului, diversitatea cazurilor care pot fi diagnosticate si tratate in ambulatoriu va creste, in medie, cu 30%, conducand la cresterea calitatii vietii a populatiei din zona”, mai arată documentația.
Monika BACIU