Directorii în jeepuri, costume şi birouri încălzite iar muncitorii pe burtă în salopete jerpelite în fundul pământului. Pe principiul “ai carte, ai parte” se întâmplă şi în companii, iar excepţie nu face Complexul Energetic Hunedoara. În timp ce angajaţii care produc efectiv şi ţin în spate o armată întreagă se luptă cu lipsurile, cei învăţaţi îşi duc veacul în birouri călduţe în costume în tendinţe. Drept este că este nevoie de cineva care să şi conducă.Salopete jerpelite şi condiţii de muncă nesigure. Lipsurile din minerit se acutizează în fiecare zi. Odată cu declararea insolvenţei, societatea trebuie să îşi prioritizeze achiziţiile.
Aproape 4 MILIARDE pentru salopete
Minerii se plâng de faptul că nu au echipament de protecţie. Salopetele lor sunt distruse, măcinate de subteran. Vestele sunt ultimul răcnet, precum nişte zdremţe. Chiar şi aşa, societatea a achiziţionat în luna octombrie a anului trecut salopete “tip minier de subteran si de suprafata” în sumă de 371.492, 65 RON fără TVA.
Saloptele au fost achiziţionate de la o firmă din Craiova, SC PYF PRODUCTION S.R.L. la preţul cel mai scăzut. În cadrul contractului au fost achiziţionate salopete tip minier de subteran 5360 bucăţi şi salopete tip minier de suprafata 825 de bucăţi.
Având în vedere relaţia contractuală dintre CEH şi societatea din Craiova, compania energetică şi-a putut reduce impozitul dat fiind faptul că doljenii au intrat pe piaţa muncii tineri cu nevoi speciale.
“Începând din 2009 și până în prezent, societatea noastra a încheiat anual parteneriate de colaborare și susținere a Centrului Școlar Beethoven din Craiova, care pregătește copii cu nevoi speciale pentru a fi absorbiți de către piața muncii. Acestora li s-au oferit locuri de munca în firma și sprijin pentru integrarea lor în societate, astfel ca Pyf Production are statut de unitate protejata din anul 2010. Acest fapt este in avantajul clientiilor nostrii cu mai mult de 50 angajati, deoarece pot beneficia de reducerea impozitului datorat statului pentru fondul de handicap .
Bocanci de 1,5 MILIARDE
Tot anul trecut, în luna septembrie, Complexul Energetic Hunedoara a achiziţionat şi bocanci pentru angajaţi. De această dată, societatea câştigătoare a fost din Bucureşti şi şi-a adjudecat contractul la valoarea de 154.159,22 lei. bocancii furniizaţi de LENOX PROD S.R.L. nu au mai ajuns la toţi minerii, ci au fost achiziţionate doar 1647 de pereche de încălţăminte pentru subteran şi 535 de perechi de bocanci pentru angajaţii de la suprafaţă.
Firma din Bucureşti se mândreşte cu un portofoliu vast. Aceasta i-a avut clienţi pe cei din IGPR, Hidroelectrica sau SRI.
În tot acest timp minerii umblă cu salopete rupte sau mănuşi de protecţie cumpărate din piaţă.
Monika BACIU