Acreditarea Spitalului de Urgenţă din Petroşani va costa unitatea medicală undeva la 150 de mii de lei. Unitatea medicală din Petroşani este programată a fi acreditată abia anul viitor în primul trimestru.
“Pe site-ul CONAS, a comisiei pentru acreditare suntem programaţi în trimestrul I 2015. faptic vom vedea când vom intra în vederea comisiei având în vedere că pentru anul în curs trebuiau acreditate un număr de aproximativ 300 de spitale şi după cunoştinţele noastre există comisiile stabilite doar pentru 67 dintre ele, cel puţin 240 vor rămâne pentru anul viitor. Teoretic suntem în primul trimestru al anului viitor”, a declarat Alin Vasilescu, managerul SUP Petroşani.
În procesul de acreditare au fost înscrise 459 de spitale, dintre care 74 unităţi sanitare private. Aceste spitale vor fi evaluate în funcţie de opţiunile lor pe durata primului ciclu de acreditare care durează cinci ani, respectiv 2011 – 2015, iar dacă până în primăvara anul viitor aceste unităţi medicale nu vor fi acreditate acestea nu vor mai putea încheia un contract cu Casa Naţională de Asigurări de Sănătate. Costurile acestei proceduri vor pune unitatea medicală la un bir de aproximativ 150 de mii de lei.
“Problema acreditării presupune patru variante, una dinte ele dacă în cazul celor 2500 de criterii spitalul îndeplineşte peste 85% se acreditează fără alte discuţii, pentru cazul în care îndeplineşte între 65 şi 85% din criterii se acreditează cu nivel ridicat de încredere, dar pentru a obţine acreditarea finală va mai avea parte de o vizită a comisiei de la CONAS contracost, aşa cum este şi prima vizită, costurile unei astfel de vizite fiind de 240 de lei/pat/spital, adică undeva la 1,5 miliarde de lei vechi, iar în cazul în care se obţine între 45 şi 65% din criteriile respective se acreditează cu nivel mediu de încredere şi mai are parte de două vizite de la comsiile CONAS. Intră în discuţie neacreditarea dacă se obţin sub 45% din criterii. Şi la ora actuală spitalul este mult peste 45%, ca atare nu poate intra în discuţie neacreditarea. Vom plăti din bani spitalului, din aceeaşi pungă comună din care plătim şi salariile şi medicamentele şi toate celelalte. E o procedură obligatorie impusă de minister”, a mai subliniat sursa citată.
Spitalele care nu vor primi acreditare nu vor fi închise din 2016, având posibilitatea de a primi finanțare privată.
Monika BACIU